Bygg upp motståndskraft
Vid karatematchens början är det en självklarhet att ha en plan för vilka steg man ska göra, för att överlista motståndaren. Men ofta omintetgörs planen snabbt, i samma stund som motståndaren gör ett oväntat motdrag. Den här situationen synliggör behovet av resiliens, eller motståndskraft – och karate behöver man släppa relingen och rätta sig efter de förändrade omständigheterna.
Den vd som också är grundare av bolaget ställs ofta inför det här. Företaget grundades en gång i tiden på en uppsättning av vedertagna värderingar och tillvägagångssätt, men marknadens oförutsägbarhet kan rucka på allt. För att bygga resiliens som vd gäller det att stanna upp, se vart marknaden är på väg och innebörden av det för kunderna, och justera strategin därefter.
Förvänta dig att få spö
Om det är något man kan vara säker på i karate, så är det att man kommer bli slagen. I stället för att låta det såra egot, bör man proaktivt planera för att det kommer hända, för att på så sätt slå tillbaka på smarta sätt.
Det låter våldsamt, men i vd:ns kontext motsvarar det här att acceptera det man inte kan kontrollera. Misslyckanden är en naturlig del i processen. Ju tidigare du eliminerar egot från ekvationen, desto bättre blir du på att experimentera med nya lösningar som leder framåt.
Att slåss är inget självändamål
I karate är varje steg noga övervägt för att ge maximal effekt med minsta möjliga energiförbrukning – något som vd:ar borde lära sig av. Det kan vara lockande att hoppa på nya, högteknologiska trender, eller erbjuda mer, mer, mer för att hålla jämna steg med konkurrenten. Men det har mycket större inverkan att göra ett fåtal saker, med ett tydligt syfte, och att göra dem riktigt bra. Det hänger tätt samman med framgång.
Gå vidare!
Gör det du ska på mattan – gå sedan vidare. Att älta dina misstag i efterhand tjänar ingenting till. Detsamma gäller vd:ar. Så snart du har målen och strategin klar för dig, gå in för att genomföra just detta, i stället för att fastna i sidospår över vad du borde eller inte borde ha gjort. En sådan mentalitet saktar ner processen. Och som vd är det bättre att fatta beslut och röra sig framåt, än att vara säker på att det är helt rätt beslut man fattar varje gång.