Sverige kvar i världstoppen inom innovation

Innovation Sverige håller ställningen som ett av världens mest innovativa länder. I en global rankning hamnar Sverige på en andra plats efter Schweiz.

Sverige kvar i världstoppen inom innovation
Sverige ligger långt framme när det gäller innovation. Foto: Stock Adobe.

Det är FN:s immaterialrättsorganisation WIPO som nu presenterat sin årliga mätning Global Innovation Index.

– Trots oroliga tider visar detta index att Sverige som land har en mycket hög innovationsförmåga och ligger i den absoluta världstoppen, kommenterar Peter Strömbäck, generaldirektör på Patent- och Registreringsverket.

Sveriges ledande ställning beror, enligt honom, på att vi har en hög utbildningsnivå, väl utbyggd infrastruktur inom data och it samt att det finns goda möjligheter till forskning och innovation.

– Innovation driver tillväxt och företag som tar tillvara och utvecklar sina immateriella tillgångar har goda förutsättningar att växa, säger han.

WIPO:s The Global Innovation har publicerats årligen sedan 2007 och bygger på en studie av 132 länders innovationsmöjligheter och resultat utifrån 80 indikatorer. Förutom kriterier som patent och varumärkesansökningar har man även indikatorer för skapande av appar för mobiltelefoner, export av högteknologi, politiskt klimat, utbildning, vetenskapliga publikationer, infrastruktur och idéskapande.

Här är topp-10-listan med världens mest innovativa länder:

  1. Schweiz
  2. Sverige
  3. USA
  4. Storbritannien
  5. Sydkorea
  6. Nederländerna
  7. Finland
  8. Singapore
  9. Danmark
  10. Tyskland

Här finns hela rapporten.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.