Stort behov av digital kompetensutveckling  

Kompetensutveckling Unga anställda har stort behov av digital kompetensutveckling, men känner inte arbetsgivarnas stöd. Det visar en ny undersökning från GoodHabitz.

Stort behov av digital kompetensutveckling  
Unga efterlyser mer digital kompetensutveckling. Foto: Adobe Stock

76 procent av Sveriges anställda bedömer att deras jobb kommer att bli mer digitalt de kommande åren. Drygt hälften (52 procent) av de tillfrågade anser att digital kompetens är ett av de viktigaste kunskapsområdena för framtiden. Men samtidigt upplever var fjärde (26 procent) att deras arbetsgivare inte stöttar dem i den kompetensutvecklingen. 

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

 • Strategiska artiklar med tips och analyser.
 • 6 fullmatade magasin årligen.
 • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
 • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Men behovet av att stärka den digitala kompetensen märks mer bland yngre än bland äldre. Nästan var femte (18 procent) anställd mellan 25–34 år anser att de redan i dag saknar de rätta digitala färdigheterna för att kunna utföra sitt arbete på ett tillfredsställande sätt. Samma siffra för personer över 50 år är sju procent.

Filip Langewolf.

– Anställda inser behovet av att utvecklas särskilt inom digitalisering men många känner sig hindrade av arbetsplatsen. Här behöver arbetsgivare hjälpa sina anställda att utvecklas och anpassa sig till en föränderlig arbetsmarknad, säger Filip Langewolf, Senior Field Marketing Manager på GoodHabitz, i ett pressmeddelande.

Hälsan toppar

I undersökningen har man också utforskat vilken kompetens och vilka områden för personlig tillväxt som anställda önskar satsa på i den närmaste framtiden. När det gäller prioriteringar är fysisk och mental hälsa överlägset viktigast för alla åldersgrupper. På andra plats återfinns flexibilitet, effektivitet och kreativitet, medan digital kompetens kommer först på tredje plats med en andel på 33 procent.

även ställts frågor kring vilken kompetens och vilka områden inom personlig utveckling som anställda vill fokusera främst på den närmaste framtiden. Här prioriteras däremot fysisk och mental hälsa högst över alla åldersgrupper. På andra plats hamnar flexibilitet, effektivitet och kreativitet och först på tredje plats digital kompetens (33 procent). 

– Det är tydligt att medarbetare söker en balanserad och hälsosam arbetsmiljö till den grad att det är viktigare än hårda kompetenser. Det visar behovet av att inte bara fokusera på tekniska färdigheter utan erbjuda bredare utvecklingsmöjligheter, kommenterar Filip Langewolf. 

 

Fakta

Ur undersökningen

Vilka kompetenser och områden inom personlig utveckling anser du vara viktigast i framtiden? 

 1. Digitala färdigheter – 52 procent 
 2. Flexibilitet, effektivitet och kreativitet – 51procent 
 3. Kommunikationsfärdigheter – 39 procent 
 4. Fysisk och mental hälsa – 35 procent 
 5. Lagarbete – 30 procent 
 6. Flerspråkighet – 25 procent 
 7. Ledarskap – 23 procent
 8. Affärsmässigt tänkande – 18 procent  

Vilka kompetenser och områden inom personlig utveckling vill du fokusera på de närmaste åren?  

 1. Fysisk och mental hälsa – 39 procent 
 2. Flexibilitet, effektivitet och kreativitet – 36 procent 
 3. Digitala färdigheter – 33 procent 
 4. Kommunikationsfärdigheter – 27 procent 
 5. Ledarskap – 22 procent 
 6. Lagarbete – 20 procent 
 7. Affärsmässigt tänkande – 16 procent 
 8. Flerspråkighet – 15 procent

 

Om undersökningen  

Tillsammans med marknadsundersökningsbyrån Markteffect har GoodHabitz frågat cirka 1 700 anställda i Sverige mellan 25 och 65 år och verksamma i olika roller, olika branscher och olika företagsstorlekar. Dessutom har 24 235 anställda över hela världen, inklusive 12 europeiska länder, tre latinamerikanska länder och Australien blivit tillfrågade i den globala undersökningen. Du hittar rapporten här.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.