Småföretagen drabbas hårt av coronavirusets spridning

Affärerna En färsk undersökning visar att fyra av tio svenska småföretag, 42 procent, bedömer att de påverkas av coronavirusets spridning den närmaste tiden. Under loppet av några dagar har småföretagens läge förvärrats i takt med utvecklingen.

Småföretagen drabbas hårt av coronavirusets spridning
Foto: Adobe Stock

– Det är tydligt att de ekonomiska effekterna av coronaviruset drabbar även små företag. Eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag är det avgörande att regeringens insatser bygger på deras förutsättningar, inte bara de stora exportföretagens, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs som gjort undersökningen bland 1 300 småföretag.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

På frågan ”Tror du att ditt företag kommer att påverkas av coronaviruset under de kommande sex månaderna?” svarar fyra av tio, 42 procent, ja. Något färre, 40 procent, svarar nej, medan 18 procent svarar att de inte vet.

– Utvecklingen går väldigt fort just nu och jag blir inte förvånad om ännu fler småföretag snart märker effekterna. Regeringen måste göra allt den kan för att stötta svenska småföretag i det här unika läget, menar Boo Gunnarson.

Strax innan undersökningen avslutades den 12 mars steg andelen småföretagare som ser en påverkan påtagligt. Bara de senaste dagarnas utveckling har alltså fått allt fler mindre företag att se mörkare på det närmaste halvåret.

Slopad karensdag 

Det krispaket som regeringen har lagt fram tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna innebär bland annat att karensdagen vid sjukdom slopas, en kostnad som staten tar. Företag får också anstånd med att betala in arbetsgivaravgifter.

– Det är mycket välkommet att regeringen och samarbetspartierna söker efter sätt att stötta det svenska företagandet. Samtidigt gäller det att skapa en uthållighet bortom det akuta läget, så att Sverige inte mister viktiga, jobbskapande småföretag på längre sikt, säger Boo Gunnarson.

I Sverige finns i dag omkring en miljon registrerade företag. Av dessa är den stora majoriteten små bolag med upp till nio anställda.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.