─ Höga elpriser har stor påverkan på företagen med risk för att nyinvesteringar och nyanställningar skjuts på framtiden. Det är också en väckarklocka om behovet att se över företagets elförbrukning och energieffektivisera. Ansvaret för att skapa långsiktiga spelregler på energimarknaden vilar dock tungt på politikerna, säger Jörgen Kennemar seniorekonom på Swedbank.
Läs mer: Så kan nätverken kapa energikostnaderna
Hur företagen hanterar de stigande elpriserna varierar mellan företag och branscher. Förutom att höja priserna mot kund ser många företag också över elavtal och prissäkringar. Var fjärde tjänsteföretag och var tionde industriföretag arbetar med att öka energieffektiviseringen. Ett av tio företag, med tonvikt på industribranschen, planerar för investeringar i förnybar elproduktion.
─ Tjänsteföretag kan i många fall göra ganska enkla åtgärder för att minska energiförbrukningen, som att sänka temperaturen eller minska belysningen. Inom industrin kan det dock krävas större investeringar för att energieffektivisera, konstaterar Jörgen Kennemar.
Utrymmet för ytterligare effektiviseringar inom industrin kan dock vara begränsat. En svagare konjunktur och osäkerhet kring det framtida elpriset kan dessutom stå i vägen för den typen av investeringar.
De höga elpriserna har inte medfört att företagen har minskat produktionen.
− I vissa elintensiva branscher är det inte möjligt att tillfälligt stänga ned produktionen, det skulle innebära stora kostnader att starta upp produktionen igen. För andra företag kan det vara möjligt att förflytta delar av produktionen till tidpunkter på dygnet när elpriset är lägre, säger Jörgen Kennemar.
publicerad 1 december 2022