Så blir din vd-hjärna effektivare

Hjärnan Dagens allt snabbare tempo ställer allt högre krav på en vd att vara skärpt och koncentrerad. Men hur håller du din hjärna i toppform för att minska stress, öka koncentrationen och skapa kreativitet?

Så blir din vd-hjärna effektivare
Det finns många sätt att utnyttja sin hjärna smart.

Just frågan hur hjärnan ska bli effektivare och mer kreativ har länge intresserat Tomas Dalström, journalist, föreläsare och författare, som driver företaget Dalström utan H. Han kom ut med boken ”Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag.”

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Idag byter vi allt oftare arbetsuppgifter och för en vd blir det allt svårare att göra klart en sak i taget, konstaterar han. Men grundprincipen är alltid att göra en sak i taget.

Det hjälper hjärnan att lagra saker effektivare, vilket i sin tur bland annat ökar förmågan till associationer, det vill säga korskoppla tankar, och förstå det material man arbetar med. Och det gäller, enligt Tomas Dalström, att göra det utan störningar. Är det något riktigt viktigt eller måste man skriva något komplicerat kan ett gott råd vara att isolera sig helt.

– För blir man störd så kan det ta upp till 25 minuter att komma tillbaka till arbetsuppgiften. Att komma tillbaka till arbetsuppgiften och att hitta rätt minnestråd igen, betonar Tomas Dalström.

Även små störningsmoment

Han pekar på att även små störningsmoment gör att man tappar tid och koncentration. Ett enkelt sms kan göra att hjärnans kapacitet minskar med två till fyra procent. På årsbasis kan en mängd sådana störningar vid fel tidpunkter innebära rätt ordentliga produktionsbortfall.

– Mest störd blir man faktiskt av röster, berättar Tomas Dalström. Orsaken är att våra hjärnor är programmerade för att upptäcka faror och hörseln är viktig i detta sammanhang. Vi är generellt olika bra på att sortera bort olika störningar, men alla är faktiskt lika dåliga på att sortera bort röster.

Tomas Dalström är författare och intresserad av hur hjärnan kan fungera effektivare.
Tomas Dalström är författare och intresserad av hur hjärnan kan fungera effektivare. Tomas Dalström är författare och intresserad av hur hjärnan kan fungera effektivare.

Innebär detta då att öppna kontorslandskap är av ondo? Enligt honom handlar det om att man ibland måste kunna avskärma sig, kanske genom att växla till ett tyst rum, när man arbetar med något som kräver koncentration. Precis det som finns i aktivitetsbaserade kontor. Forskning visar också att extroverta personer trivs bättre än introverta personer i öppna kontor. Men att trivas är förstås inte alltid samma sak som att vara produktiv.

Skapa kreativitet

Tomas Dalström menar att det som vd är viktigt att förstå hur våra hjärnor fungerar. Man bör exempelvis vara medveten om hur lätt ett möte förstörs genom att några av deltagarna hela tiden håller på att fippla med sina mobiltelefoner. Deras koncentration dyker därmed och de missar ofta vad som sägs och visas. Och många av de andra deltagarna blir väldigt irriterande och mötet får inte de resultat man tänkt sig.

När det gäller hjärnan så återkommer han till dess kreativa förmåga. Här kan det också vara på plats med lite kunskap om den kreativa processen. Kort kan den sammanfattas med att hjärnan alltid arbetar i bakgrunden och ges den rätt förutsättningar så skapas kreativa associationer.

– Man kan lita på hjärnan för ger man den ett problem hittar den ofta lösningar, betonar Tomas Dalström. Sedan kanske det sker när man sover under den så kallade REM-sömnen. Om man kanske vaknar och har lösningen i huvudet så är det bra att skriva ner lösningen eller idén direkt. Annars är det lätt att glömma vad det var för briljant man kommit på.

Skapa idéer

I början av 2000-talet upptäckte forskare det så kallade defaulta nätverket i hjärnan, som ökar kreativiteten. Det kan aktiveras av exempelvis en cykeltur, ett lätt joggingpass, kort sagt att man kommer bort från arbetsuppgiften, en störande miljö och får lite lugn och ro. Som tidigare nämnts kan sömn också vara något som hjälper till att plocka fram kreativa lösningar.

– Att multitaska eller att sitta i en störande miljö är inte bra för kreativiteten, betonar Tomas Dalström.

Och sedan är det alltid viktigt att skriva ner en idé så fort som den dyker upp. Inte svara på ett mejl och tänka att jag gör det sen, för då har man kanske glömt det fiffiga med lösningen.

Fakta:

Några tips för koncentration och kreativitet

  • – Försök skapa koncentrerad tid utan störningar när du ska genomföra koncentrationskrävande arbetsuppgifter.
  • Avsätt tid för kreativitet och möten med andra som ger idéer.
  • Bannlys mobiler på möten. De skapar irritation och de som tittar på sina mobiler blir okoncentrerade.
  • Var rädd om de idéer som dyker upp efter sömn eller andra avslappnande aktiviteter och skriv ner dem med en gång.
  • Om det finns kontorslandskap i den verksamhet du är vd över, se till att det finns tysta rum tillgängliga när någon behöver koncentrera sig. Det gäller även när man arbetar hemma.
  • Lär dig mer om hur hjärnan fungerar så du förstår hur viktigt det är att undvika störningar.

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.