Planera för det oförutsägbara – därför ska du skriva äktenskapsförord

Familjerätt Många ägnar ett helt yrkesliv åt att bygga upp ett företag, men riskerar att förlora delar av tillgångarna i en handvändning. Med rätt juridisk strategi skyddar du inte bara dig själv, utan också bolaget, och dina efterlevande. Advokat Frida Treschow stakar ut ett par viktiga riktlinjer.

Planera för det oförutsägbara – därför ska du skriva äktenskapsförord
Foto: Treschow & Partner/Stock Adobe

Att skriva äktenskapsförord kan kännas tämligen obekvämt. Kanske är det därför många företagare struntar i att göra det. Men utan rätt juridiska åtgärder, riskerar den som ägnat ett helt yrkesliv åt att bygga upp en vinstskapande verksamhet att bli snuvad på konfekten. VD-tidningen har pratat med advokat Frida Treschow som ger tips på hur man skyddar tillgångarna i sitt företag.

– Man får försöka tänka att jag vidtar den här åtgärden för att skydda bolaget, inte för att skada min partner, säger Frida Treschow och syftar just på äktenskapsförordet.

Har man inget sådant, innebär det att värdet av företaget kan komma att delas lika mellan makarna vid en eventuell separation, även om den ene inte har varit involverad i verksamheten. Omvänt kan den som skriver ett äktenskapsförord räkna med att företaget förblir enskild egendom.

– Finns det flera ägare i bolaget, så skyddas även de av äktenskapsförordet. Ett annat skäl att skriva äktenskapsförord är att alla inte har råd att köpa ut en expartner som blir delägare efter en separation, säger Frida Treschow.

Att så sker, förhindras genom ett tydligt aktieägaravtal, där man kan skriva in ett par saker som tryggar företagets framtid. En sådan sak är förköpsrätt, det vill säga att nuvarande delägare har rätt att köpa aktier före utomstående. En annan är tvångsinlösen, som gör det möjligt att köpa ut en av delägarnas aktier, om vederbörandes privata problem går ut över företaget. Dessutom kan aktieägaravtalet innehålla utträdesregler, som bestämmer vad som ska gälla om en delägare vill eller måste lämna företaget.

Fakta

I korthet: Så skyddar du företag och förmögenhet

  1. Skriv ett äktenskapsförord – för att företaget inte ska ingå i en bodelning.
  2. Upprätta ett aktieägaravtal – om du har delägare, säkerställ kontrollen.
  3. Planera din förmögenhet – genom testamenten, holdingbolag och gåvoavtal.

Källa: Treschow & Partner

– Sedan kommer vi till förmögenhetsplanering som handlar om hur man vill att förmögenheten ska bevaras och föras vidare. Testamentet säkerställer att förmögenheten delas på det sätt som man själv vill – med undantag för laglotten som man alltid behöver ta hänsyn till. Gåvobrev i sin tur skrivs för att förhindra arvstvister, säger Frida Treschow.

Förmögenhetsplaneringen kan också innefatta pensionsplanering. Om en av makarna tar merparten av ansvaret för omsorg om barn i hemmet, till exempel, kan pensionsavsättningar göras för den personen – och de behöver inte påverkas i händelse av en separation.

Frida Treschow vill skaka om företagare och få dem att tänka till kring de här frågorna. Hennes råd till den som känner sig manad, är att göra en översyn.

– Vad man behöver skydda varierar från företag till företag. Börja med att se över tillgångarna, hur de kan skyddas, och då även den framtida pensionen. Fundera igenom situationer som separation och dödsfall, alltså testamente, och gåva. Det är viktigt, det handlar om hur man skyddar de efterlevande, säger hon.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.