Minnets opålitlighet – en utmaning för ledare som planerar för framtiden

Krönika Ledare överskattar ofta sitt minne, vilket riskerar felaktiga beslut. Vår hjärna är inte en perfekt lagringsenhet, skriver Thomas Dimming i en krönika.

Minnets opålitlighet – en utmaning för ledare som planerar för framtiden

I mitt jobb som rådgivare och föreläsare slås jag av hur många uppenbart smarta och skickliga ledare som vet alldeles för lite om hur vårt minne fungerar. Detta verktyg som så ofta används för att planera inför framtiden har många svagheter.

Att vara ledare innebär att ständigt fatta beslut som påverkar framtiden. Många av dessa beslut baseras på tidigare erfarenheter, men vad händer när minnet inte är så tillförlitligt som vi tror? Vår hjärna är inte en perfekt lagringsenhet, och det kan göra det svårt att förutse framtiden när vi inte ens minns det förflutna korrekt.

Minnet är ingen exakt återgivning av verkligheten, vår hjärna fyller i luckor och anpassar händelser utifrån våra känslor och övertygelser. Det innebär ofta att ledare kan minnas tidigare framgångar som mer lyckade än de faktiskt var, eller glömma bort viktiga detaljer som ledde till ett misslyckande. Denna förvrängning kan leda till att man drar felaktiga slutsatser om vad som fungerar. Ledare som romantiserar tidigare framgångar tenderar att övervärdera sin förmåga att upprepa framgången, utan att ta hänsyn till de externa faktorer som bidrog till resultatet.

Som ledare fattas många beslut under stress, och det är känt att stress försämrar minnesförmågan. Stress påverkar minnet negativt genom att försämra vår förmåga att lagra och återkalla information. Vid hög stress frisätts stresshormonet kortisol, vilket kan störa hjärnans funktioner, särskilt i hippocampus, som är avgörande för minneshantering. Detta kan leda till sämre inlärning, kortare koncentrationsförmåga och en tendens att förvränga eller glömma detaljer.

Denna opålitlighet kan leda till dåliga beslut – till exempel en alltför försiktig strategi baserat på en överdriven rädsla, eller onödiga risker baserat på en övertro på tidigare erfarenheter.

Ett annat problem är att minnet är selektivt. Vi tenderar att minnas våra framgångar tydligare än våra misstag, vilket kan leda till att vi upprepar samma misstag gång på gång. Om man som ledare inte kommer ihåg vad som gick fel tidigare, är det svårt att förbättra sina beslut framöver. Företag som har haft framgångar kan genom selektivt minne bortse från hur konkurrenterna förändrats. Att enbart fokusera på egna tidigare framgångar kan göra att man missar varningssignaler om förändringar i marknaden eller teknologin som påverkar ens egna konkurrenskraft.

Så, de ledare som inte bara litar på sitt och sina kollegors bristfälliga minne, utan säkerställer objektiv data och dokumentation för att få en tydlig bild av tidigare framgångar och misstag får en väsentligt mer realistisk uppfattning och minskar risken för förvrängda tolkningar.

För i framtiden vill du väl inte minnas hur du fattat beslut baserat på felaktiga grunder?

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.