Kan bli dyrare redan i dag
– Svenska bolag som köper varor med ursprung i de länder som omfattas av de höjda tullarna, och sedan säljer vidare till USA, märker nog redan i dag att det blir dyrare, säger Kaspar Kjellberg, skatterådgivare på PwC och specialiserad inom handel och tullar.
Och självklart är det så, menar Kaspar Kjellberg, att det verkliga dråpslaget mot svenska bolag kommer om EU-tullar träder i kraft. De handelshinder som uppfattas som orättvisa mot USA till EU:s favör kommer att tjäna som beslutsunderlag.
– Satt jag i ett exporterande bolag hade jag inte suttit ner i båten, utan börjat scenarioplanera för hur tullarna kan komma att slå mot företaget, säger han.
Tullanalys för att uppskatta effekterna
En scenarioplan innefattar rimligtvis en tullanalys. Genom att analysera sin historiska tull- och handelsdata kan företaget identifiera framtida kostnadsökningar. Det är viktigt att bilda sig en uppfattning om vilka varor som kommer att påverkas vid höjda tullar (till exempel beroende på om tullarna höjs universellt eller för specifika sektorer) och därmed också vilket ursprung de varorna har enligt tullregelverket.
– Om företaget hanterar importen in i USA, kan amerikanska tullmyndighetens data användas för att samla information om vilka varor man hanterar, ursprung och deklarerade värden. Om man bara exporterar till USA, så behöver man se över hur tullavgifterna kommer att slå mot de amerikanska kunderna, säger Kaspar Kjellberg, som inte utesluter att företag som får ökade kostnader på grund av tullavgifterna kan ledas att höja priserna mot konsumenten för att säkra sina marginaler.
Som följd kan de svenska företagens prismässiga konkurrenskraft avta på andra sidan Atlanten.
Värdet av korrekt värderingsstrategi
Utöver tullanalysen råder Kaspar Kjellberg på PwC företag att också se över sin värderingsstrategi. Genom att identifiera vilka kostnader som måste ingå i importvärdet och vilka man kan göra avdrag för, kan man helt regelenligt sänka beskattningsunderlaget och undvika att betala för sådant som inte måste ingå i tullvärdet.
– En annan möjlighet är First Sale for Export-metoden, som gör att varorna kan värderas utifrån den första transaktionen i en försäljningskedja med flera led. Det kan också minska det beskattningsbara värdet vid importen och därmed få ner tullavgiften, säger Kaspar Kjellberg.
Se över leveranskedjan på lång sikt
Ingen kan lägga om leveranskedjor över en natt, men redan i dag kan det vara värt att se över vilka alternativa leveranskedjor som finns. Att välja rätt leverantörer från ursprungsländer som inte omfattas av tullarna, kan ge betydande besparingar.
– Man bör också se över sina kontrakt, och huruvida det är möjligt att omförhandla prissättningen baserat på tullarna. Att skriva in flexibilitetsklausuler innebär att priser kan justeras beroende på ändringar i tullkostnader, vilket kan minska den ekonomiska påverkan, säger Kaspar Kjellberg.
Tullager suspenderar avgiften
Ytterligare en strategisk fördel finns för de svenska företag som importerar varor till USA men har för avsikt att exportera dem vidare till andra marknader. Tullager och frihandelszoner gör att tullar träder i kraft först när varan tas i bruk i USA – exporteras den vidare ut ur landet uteblir tullavgiften.
– Det kan vara ett alternativ för företag som är rädda för att tullarna ska slå hårt, när varorna i själva verket ska exporteras vidare till andra marknader, säger Kaspar Kjellberg.