Så skyddar du leveranskedjan

Säkerhet Säkra leveranskedjor har hög prio bland svenska företag. Nu kommer också hårdare regler och lagar som styr detta. IT-konsulten Wipros expert Caroline Monfrais ger tre tips på åtgärder att börja med för svenska företag.

Så skyddar du leveranskedjan
Wipros expert Caroline Monfrais tipsar om hur du säkrar era leveranskedjor. Foto: Stock Adobe

Attacker mot leveranskedjor har blivit vanligare och utgör en växande utmaning inom cybersäkerhet. Trenden visar en ökning i både frekvens och allvarlighetsgrad av sådana attacker, särskilt riktade mot mjukvaruleveranskedjor. Statistik från 2023 visar att antalet enheter som påverkats av supply chain-attacker har ökat, med 2769 enheter i USA, vilket är den högsta rapporterade siffran sedan 2017 .

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

I Sverige är det på gång att implementera den nya EU-direktiven runt ökad säkerhet för leveranskedjor. Det kommer att ställa högre krav på svenska företag. Caroline Monfrais, Head of Consulting för Wipro i Europa, föreslår tre åtgärder som är bra att börja med.

  • Mångfald av leverantörer. Undvik att vara beroende av en enda leverantör genom att etablera relationer med flera leverantörer för nyckelmaterial. Detta ger alternativ vid störningar och ökar flexibiliteten i leveranskedjan.
  • Förbättrad kommunikation med leverantörerna. Stärk relationerna med leverantörerna genom effektiv kommunikation och gemensamma initiativ inom cybersäkerhet och riskhantering. Detta möjliggör för gemensam identifiering och åtgärdande av sårbarheter.
  • Teknisk innovation och datadrivet beslutsfattande. Använd den tekniska utvecklingen för att förbättra beslutsfattandet och öka synligheten i planeringen. Integrera data över hela organisationen och tillämpa AI-verktyg för att snabbt identifiera risker och vidta åtgärder för att minimera dem. Detta leder till effektivare affärsplanering och bättre resultat.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.