De ekonomiska konsekvenserna av brott uppgår till miljardbelopp varje år. Förlusterna innefattar både direkta kostnader kopplade till själva brotten och indirekta kostnader, såsom investeringar i säkerhetslösningar och förlorade intäkter för företag som tvingas minska eller stoppa sin verksamhet.
Nästan 4 av 10 företagare anmäler aldrig brott
Affärerna
Ny statistik från Företagarna visar att allt färre företagare som utsätts för brott väljer att anmäla. 30 procent av de svenska företagen har blivit utsatta för brott de senaste fem åren, men bara en tredjedel anmäler alla brott.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Strategiska artiklar med tips och analyser.
- 6 fullmatade magasin årligen.
- Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
- 100 procents fokus på vd-rollen.
Den ökande brottsligheten i samhället påverkar näringslivet som helhet, men brister i statistiken försvårar för polisen och politikerna att vidta effektiva åtgärder. Företagarna genomförde sin första undersökning om företags benägenhet att anmäla brott 2017. Resultaten från den senaste rapporten visar att denna benägenhet har minskat kraftigt sedan dess. Andelen företag som väljer att inte anmäla brott har ökat markant, och allt fler väljer att aldrig rapportera incidenter.
–Den vanligaste anledningen till att företagare inte anmäler när de blir utsatta för brott är att de inte ser meningen med det – förundersökningen läggs oftast ned och då är det inte värt att anmäla nästa gång man är utsatt, säger Tobias Adielsson, Näringspolitisk expert, brott mot företagare på Företagarna.
Fakta
Andel företagare som:
Anmäler alla brott
2024:35%
2022: 29%
2017: 58%
Anmäler men inte varje gång
2024: 27%
2022: 38%
2017:22%
Aldrig anmäler brott
2024: 38%
2022: 33%
2017: 20%
Enligt rapporten är det är tydligt att varken polis, stat, kommun, myndigheter, ideella föreningar, banker eller enskilda företagare kan stoppa brottsutvecklingen var för sig. Det krävs ett gemensamt krafttag. Med ett bristfälligt anmälningsunderlag riskerar företagares brottsutsatthet förbises och brottsförebyggande insatser riktas fel.
– Konsekvenserna blir att brotten blir osynliga och att polisen, politikerna och kommunerna därför inte prioriterar brotten mot företagen. Brotten prioriteras inte och då har jag svårt att se att vi kan stävja den brottsligheten vi ser mot företagare, säger Tobias Andersson.
Fakta
Orsaker till att inte anmäla alla brott bland företagarna:
Jag ser ingen poäng att anmäla: 39%
Det är krångligt/tar för lång tid: 19%
Jag ansåg inte att brottet var tillräckligt allvarligt: 20%
Jag vågar inte anmäla på grund av risk för påföljder: 4%
Annat: 18%
–De som fick högst prioritet av företagen är att Polisen måste prioritera alla de mängdbrotten som sker mot företagare och straffen för de brotten måste öka. Dessutom behöver polisen vara tydligare med hur företagen själva kan samla in bevis för att få fler fällande domar, säger Tobias Adielsson.
Han är tydlig med att det inte är en enskild åtgärd som behövs för att vända trenden. I undersökningen presenterade Företagarna elva förslag för att öka företagens benägenhet att anmäla brott. Alla elva anses kunna bidra till att öka anmälningsbenägenheten, anser företagen. Med några saker rankandes extra högt.