Många svenskar vill vidareutbilda sig

HR & Arbetsmiljö En ny undersökning visar att de egenskaper som yrkesverksamma svenskar främst vill utveckla är ledarskap, digitala kunskaper och kommunikativ förmåga. Intresset för att vidareutbilda sig är stort och två av fem skulle välja ett annat yrke om de fick börja om sitt yrkesliv på nytt.

Många svenskar vill vidareutbilda sig

Övergången från ett år till ett annat är ett bra tillfälle för förändring både inom privatlivet och karriären, och en färsk undersökning från Blocket Utbildning visar att viljan att växa inom arbetslivet är stark hos svenska folket. Nio av tio yrkesverksamma i Sverige skulle vilja utveckla egenskaper för att stärka sin arbetskompetens (89 %), framförallt inom ledarskap (35 %), digitala kunskaper (34 %) och kommunikativ förmåga (26 %).

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Det visar tydligt att det finns både vilja och motivation till utveckling. Som arbetsgivare bör man förvalta detta, genom att exempelvis erbjuda sina anställda att gå en kurs eller utbildning för att kunna växa på arbetsplatsen istället för att rekrytera på nytt, säger Tero Marjamäki, presschef på Blocket Utbildning.

Statistik från undersökningen:

• Invånare i Stockholm, Göteborg och Malmö uppger i större utsträckning än övriga att de vill utveckla sina digitala kunskaper för att stärka sin arbetskompetens (40 %), jämfört med invånare i övriga delar av Sverige (31 %).

• Yrkesverksamma mellan 18-29 år visar störst intresse för att gå en flerårig utbildning för att kunna byta yrke (30 %) jämfört med övriga åldersgrupper.

• Invånare i Stockholm, Göteborg och Malmö är generellt sett mer intresserade av att gå en utbildning i syfte att byta yrke eller för att utvecklas inom sitt nuvarande (75 %), jämfört med invånare i övriga landet (63 %).

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.