Louise Bringselius släpper Tillitsbibel – ”Mycket står på spel”

Ledarskap Det tillitsbaserade förhållningssättet är fortfarande på allas läppar, men en del upplever att det saknas praktiska metoder. Det vill organisationsforskaren Louise Bringselius råda bot på, och nu släpper hon boken "Tillitsprincipen – 12 vägval för kreativa och modiga organisationer".

Louise Bringselius släpper Tillitsbibel – ”Mycket står på spel”
Louise Bringselius. Foto: Martin Magntorn

I två år har hon arbetat med boken ”Tillitsprincipen” (Natur & Kultur, 2024), och både lättnad och förväntan fyller Louise Bringselius röst när hon talar om den.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Den tog lite längre tid än andra böcker jag har gjort. Men nu är den här, och det känns stort. Det finns enorma risker för Sverige om vi inte ställer om till tillitsbaserat. Vi har länge varit ett av världens mest innovationsdrivande länder, så det är mycket som står på spel om vi inte börjar agera klokare, säger hon.

Louise Bringselius har tittat på såväl statliga myndigheter som näringslivet i sin forskning, men hon säger att hon möter tillitsbristen överallt i vardagen – och främst bland de som arbetar ute på golvet.

– Jag var inne i en klädaffär och frågade personalen där varför de hade ett visst storlekssystem som verkade ologiskt, och som kunde göra kunderna irriterade och generade. Personalen sa genast att de höll med. De tyckte det var idiotiskt, men ingen lyssnade på dem. Forskare som jag är gick jag vidare till liknande butiker och undersökte saken – och alla vittnade om samma sak: deras kunskap om kundernas behov togs inte till vara på. Och det är ju resursslöseri om något, säger hon.

En handbok för alla som vill ställa om

Tillitsprincipen är uppdelad i tolv olika vägval, som i sin tur är indelade under tre teman: styrning, organisering och kultur/ledarskap. 

Tanken är att Tillitsprincipen ska kunna användas som en handbok för organisationer som vill ställa om till tillitsbaserad styrning, men inför arbetet rekommenderar Louise Bringselius att man som chef gör en inventering av behoven på arbetsplatsen. 

Då kan man sedan använda det underlaget som ett raster vid implementeringen av den nya principen. För det rör sig inte om något annat än en princip, förklarar hon.

– Med den här boken vill jag hamra in att tillit inte bara handlar om beteenden, utan att det är en princip som berör även styrsystem och strukturer. Princip väger nämligen tyngre, det tummar man inte på. Då kan man också på ett annat sätt applicera tilliten i olika fokusområden, så som digitalisering exempelvis. För risken med att lyfta begrepp som man sedan inte aktivt arbetar utifrån, är att det blir en backlash när människor märker att det bara var tomma ord, säger hon.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.