Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Krav i hemmet försvårar kvinnors återgång till jobbet

HR & Arbetsmiljö Ny forskning av Högskolan i Gävle och Karolinska Institutet visar att kvinnor upplever mer krav på sig i hemmet när de är sjukskrivna vilket försvårar återgången till arbetet.

Krav i hemmet försvårar kvinnors återgång till jobbet
Gunnar Bergström och Lotta Nybergh

– Kraven kommer både från partnern och från dem själva, säger Gunnar Bergström, professor i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle och forskare på Karolinska Institutet.

Det är sedan tidigare känt att psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivningar i Sverige, och att den bakomliggande förklaringen ofta är situationen på arbetet.

I en ny studie undersökte Gunnar Bergström, professor inom arbetshälsovetenskap på Högskolan i Gävle, Lotta Nybergh (Karolinska Institutet) och Therese Hellman (Uppsala universitet), istället vägen tillbaka till arbetet efter sjukskrivningen och skillnader mellan kvinnor och män.

Gemensamt för kvinnorna var att de ofta skuldbelade sig själva när det gällde krav på arbetsplatsen, och att de tog på sig mycket i hemmet trots sjukskrivningen. De hade svårt att träda ur rollen att ta hand om andra.

– Vissa kvinnor beskrev hur de under sjukskrivningen blev släktens sambandscentral. De utförde en massa sysslor eftersom de ”ändå var hemma” och hade svårt att hitta tid för återhämtning, berättar Lotta Nybergh.

Flera av kvinnorna kände att de hade svårt att nå fram till sina partners i kommunikationen kring hur de mådde, men att just det vände när de fick hjälp av en psykolog som de också kunde ta med partnern till. Kvinnor inom vårdyrken hade svårt att känna empati och engagemang i sitt arbete utan att samtidigt bli för emotionellt belastade.

– Återkommande för kvinnor inom vård och omsorg var att de hade fått rådet att låta saker ”rinna av som vatten på en gås” när de kom hem, vilket var svårt att följa, säger Gunnar Bergström.

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.