Det oroar sig svenska vd:ar för mest av allt

Undersökning Vd:ar oroar sig för ökade kostnader och kompetensbrist, men ger högt betyg åt samarbetet med sina styrelser. Det visar undersökningen Vd-barometern som genomförts för elfte gången.

Det oroar sig svenska vd:ar för mest av allt
Foto: Stock Adobe

Rapporten VD-barometern för 2024 mäter svenska vd:ars nöjdhet med sitt arbete genom ett vd-index. Mätningen visar att vd:arna generellt är nöjda med sitt jobb, men skillnaden är ändå tydlig mellan små, mellanstora och stora bolag. Nöjdaste vd:n hittar vi i det stora bolaget. I mindre bolag är nöjdheten lägre. En förklaring som anges är att vd:ar i små bolag tvingas lägga mer tid på kortsiktiga operativa uppgifter.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

 • Strategiska artiklar med tips och analyser.
 • 6 fullmatade magasin årligen.
 • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
 • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Rapporten visar ett högt betyg för samarbete mellan vd och styrelse. Betyget för styrelsens förmåga att hålla rätt strategisk nivå på styrelsearbetet är däremot lägre.

Säkerhetsfrågor har seglat upp som ett orosmoln när företagsklimatet ska beskrivas. Den organiserade brottsligheten anses vara den viktigaste frågan för regeringen att ta tag i. Det är en uppfattning som ligger på oförändrad nivå sedan förra året, samtidigt som säkerheten i Sveriges IT-infrastruktur är ett växande problem i vd:arnas ögon.

Utbildning är också en fråga som allt fler vd:ar anser att regeringen behöver ta tag i. Respondenterna anser inte att utbildningarna är anpassade till dagens behov, vilket orsakar kompetensbrist och hämmar tillväxten.

Mest efterfrågade kompetenserna:

 1. IT
 2. AI
 3. Digitalisering
 4. Försäljning
 5. Ingenjör
 6. Ekonomer
 7. Yrkeskompetens

Men toppen av listan över orosmoln domineras alltjämt av ekonomiska faktorer. För såväl små och mellanstora som stora bolag så intar ökade kostnader förstaplatsen bland hoten mot företagens lönsamhet.

Små bolag

 1. Ökade kostnader
 2. Kompetensbrist
 3. Ändrade marknadsförhållanden
 4. Negativ utveckling i branschen
 5. Ökade regleringar från myndigheter
 6. Rekryteringen

Medelstora bolag

 1. Ökade kostnader
 2. Kompetensbrist
 3. Ökade regleringar från myndigheter
 4. Negativ utveckling i branschen
 5. Ändrade marknadsförhållanden
 6. Löneökningar

Stora bolag

 1. Ökade kostnader
 2. Kompetensbrist
 3. Löneökningar
 4. Ökade regleringar från myndigheter
 5. Negativ utveckling i branschen
 6. Ändrade marknadsförhållanden

Om VD-Barometern 2024: VD-barometern genomförs årligen av CFI Group Nordic i samarbete med Dagens Industri och Styrelseakademien. 1 115 vd:ar har deltagit i VD-barometern 2024. Av årets svarande äger 62 procent helt eller delvis bolaget de är vd för, 85 procent har ett positivt rörelseresultat, och 67 procent har kollektivavtal. Majoriteten (85 procent) av de svarande är män, och 15 procent är kvinnor.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.