Vd:n: Så förändras rollen när företaget växer

Tillväxt När du påbörjar en tillväxtprocess är det bra att reflektera över hur din roll som vd utvecklas i takt med att företaget växer.
– Jag tror att det är en av de största utmaningarna man har som vd i ett entreprenörsdrivet företag, säger Mattias Matsson som grundat Professionals Nord och One Group.

Vd:n: Så förändras rollen när företaget växer
Foto: Mikael Sjöberg/Stock adobe

Entreprenören Mattias Matsson startade rekryteringsbolaget Professionals Nord 2015 i Umeå, Luleå och Sundsvall. Vd-rollen lämnade han över 2021 till sin vice vd Linnéa Lindberg som tidigare var regionchef på kontoret i Sundsvall. Själv tog han rollen som koncernchef samtidigt som han drev IT-konsultbolaget One Group som han startade 2019.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Målet för mig har alltid varit att jag inte ska vara viktig för bolaget. Målet är att hitta andra duktiga människor som sedan kan ta över. Tanken är att jag inte ska sitta kvar som vd längre än tre, max fyra, år. Att bli bortknuffad som vd ser jag som något positivt, säger Mattias Matsson.

Professionals Nord har nu tio kontor i landet och omsätter över 350 miljoner. One Groups tillväxtresa har gått ännu snabbare – i dag omsätter bolaget 400 miljoner och har över 400 anställda fördelade på 17 kontor i Sverige, Norge och Finland.

Förra året tog Mattias Matsson emot utmärkelsen Sveriges bästa arbetsgivare med One Group i topp och Professionals Nord rankad tvåa i kategorin små/medelstora företag.

Förändras vd-rollen mycket när företaget växer?

– Jag tror att det är en av de största utmaningarna som vd i ett entreprenörsdrivet bolag. Det förändras otroligt mycket över tid och den enda vägen för att lyckas är att förändras med det.

Hur är du som vd för ett litet företag?

– När jag startar ett företag är min utgångspunkt alltid lead by example. Jag går längst fram, gör det hårdaste jobbet – långt ifrån bara det roligaste – och är otroligt operativ. Jag ser till att vi sätter rätt standarder, säkerställer arbetssätt och metodik – sätter grundstrukturen.

– I början är jag väldigt delaktig, annars blir det nästan omöjligt att ge feedback på sådant som jag inte kan själv.

Hur förändras rollen i takt med att bolaget växer?

– För mig har det handlat om att släppa taget alltmer och ge människor utrymme att testa och misslyckas, släppa in andra i samtal och ta till mig deras idéer. Det är också viktigt att inte alltid vara med i rummet – när jag är där som vd går det inte att komma ifrån att andra förhåller sig till mig och min roll, det blir svårare för andra att ta plats. Så det handlar om att kunna lämna över mandat och ansvar.

Och nu, efter att dina företag vuxit kraftigt?

– Mitt jobb handlar egentligen bara om en sak: jag jobbar med allt som inte finns – med vad som händer 2025 och 2026, så att vi inte stannar av eller hamnar i framtida problemsituationer. Jag är fortfarande med i nästan alla rekryteringar men allt som ”finns” har jag anställt andra som sköter. Jag har prioriterat extremt högt att bara jobba med sådana saker som jag tycker är väldigt roligt och som jag är duktig på.

Vilka kompetenser är särskilt viktiga i tillväxtprocessen tycker du?

– Jag tror verkligen det handlar om att bygga rätt team. Det är så många som säger det men få som driver igenom det. Det handlar om att ha olika människor i samma team. Det är lätt att dras till personer som är lika en själv, som det är lätt att jobba med, som tycker lika och säger ja till allt du föreslår. Men för mig är det inte vad jag behöver – jag behöver ju människor som är väldigt annorlunda än jag är. På så sätt har jag inte behövt lägga mer än kanske fem procent av min tid på att utvecklas inom områden där jag inte ska vara.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.