Jani Pajala: ”Vd:ns roll är att ta fram det bästa ur alla andra”

Stora VD-priset – finalist Han beskriver sig som en ”outsider” som utvecklar sitt bolag lite i skuggan av de heta IT- och AI-trenderna i näringslivet. Men det har inte hindrat Jani Pajala från att växa stort och drömma ännu större med sitt bolag Avoma.

Jani Pajala: ”Vd:ns roll är att ta fram det bästa ur alla andra”
Foto: Avoma

– Vd-rollen? Det är solklart för mig. Vd:ns roll är att ta fram det bästa ur alla andra, säger Jani Pajala, vd för Avoma, om vd:ns främsta ansvar. Han fortsätter:

– Jag har nog aldrig i hela mitt liv titulerat mig som vd. Men i takt med att företaget har vuxit så säger mina kollegor och anställda att ’du är en självklar vd för oss. Men du driver vd-rollen på ett helt annat sätt än vad vi är vana vid’.

Han ser sig som en guide, som håller i taktpinnen men också är ett bollplank för sina medarbetare, som han pushar och hjälper. Med drygt 30 anställda är han inte längre den som alla rapporterar direkt till. Men han har sex chefer som han jobbar väldigt nära och även ser som en hjärntrust.

– Att ha hjälp av sex ytterligare hjärnor, låter dem fritt få tänka, dem fritt få arbeta och utveckla sina tankar och idéer – där hämtar jag hem massor av idéer, säger han.

Men han jobbar för att inspirera alla sina medarbetare, och vill få dem att känna att deras arbete är viktigt och fint. Han återinvesterar 80 procent av vinsten i företaget och lägger stora resurser på internutbildning av sin personal.

Har fått många bud

Det är särskilt viktigt eftersom den största utmaningen i den här branschen är en enorm kompetensbrist, framför allt eftersom inga unga vill utbilda sig till svetsare, underhållstekniker eller montör.. Det är svårt att vara med och konkurrera om storordrarna och växa som bolag utan rätt folk. Han har som många andra fått sondera terrängen i Slovakien, Polen, Ungern, Baltikum. Men han sitter också med i styrgruppen för en utbildning av industriella servicetekniker i Motala, och gör vad han kan för att det ska fortsätta vara möjligt att rekrytera i Sverige.

– Ska vi kunna ta på oss de jättestora jobben skulle jag behöva 20–25 licensierade svetsare. I Motala finns det ytterst få. Kompetensbristen ser jag som jätteoroväckande. Jag försöker dra mitt strå till stacken.

Men växt har de ändå gjort, och med besked. Under de första åren hanterade Jani Pajala verksamheten själv, men redan efter 1,5 år började han anställa fler personer. Mellan 2014 och 2019 ökade företagets omsättning med över 500 procent. Avoma blev också utsett till Gasellföretag 2020 och 2021, årets företagare 2021 och blev årets företag 2024 i Motala, och Jani nominerades till Entreprenuer of the year av EY år 2023.

De har serviceavtal med många namnkunniga kunder: Fortum, Vattenfall, Mälarenergi, Söderenergi, Arabelle Solutions, Tekniska verken i Linköping – Sveriges samtliga kärnkraftverk, och även kärnkraftverk i Finland. De besöker industrier i hela Sverige och Europa, och kontrollerar när det ska uppgraderas och förbättras. Konkurrenterna är stora bolag som de har lyckats hävda sig mot, och det har inte saknats spekulanter på företaget.

– Jag tror att vi pratar åtta, nio tillfällen när jag har fått skarpa bud på företaget: att bli delägare, sälja hela företaget, ingå i koncern, fusioneras, det ena med det andra. Men jag har hela tiden sagt nej.

Varför? För att den person han har mött på andra sidan bordet varken har delat hans vision eller människosyn. Att en människa inte är en siffra utan en individ, och bör få vara delaktig i verksamheten, få göra sig hörd och sätta avtryck.

– När jag har sagt det har jag fått kalla, dåliga svar tillbaka: ’Det är så här business funkar.’ Det kanske är så det funkar, men det är inte min värld. Jag har kunnat bevisa motsatsen och växt hela tiden i tio års tid och gjort tvärt emot vad alla säger. Vi får ändå växa och kan göra det extremt organiskt, säger han.

Fakta

Jani Pajala

Bolag: Avoma

Verksamhet: Reparationer av maskiner

Ort: Motala

Antal anställda: 32

Omsättning: 51 miljoner kronor

Vinstmarginal: 17,76 procent

Skapar synergier på ett innovativt sätt

Det här är en industri där man åker ut och servar stora maskiner på industrier och kärnkraftverk i Sverige och andra länder. Innovation är inte det första man tänker på i sådana sammanhang, men Jani Pajalas förmåga att simulera och demonstrera tekniska lösningar som gynnar kunderna är en form av innovation anpassad till hans bransch. Avoma ser ofta möjligheter att koppla lösningar från olika sektorer och överföra kunskap mellan bolag i helt skilda branscher, till exempel en teknisk lösning i ett läkemedelsbolag, som de ser kan appliceras i ett kärnkraftverk.

– Läkemedelsbranschen och kärnkraften är två olika världar, de möts aldrig. Men vi blir en länk, en bro mellan de olika världarna, säger han.

Synergieffekterna kan också skapa nya affärer. Han är ofta ute och möter folk, sammanför gärna människor från olika företag som han ror kan ha nytta av varandra, och det har i slutändan ofta lett till nya uppdrag för Avoma.

– Det går inte att sätta fingret på det, men det kan bli så när man vinner förtroendet hos människor genom att visa att du är där för att hjälpa. Det är det roligaste och det finaste sättet att växa på, att göra det tillsammans.

Vill starta utvecklingsbolag

Han har sprängt 50-miljonersvallen nu och känner energin i det. Plötsligt finns en ny kraft i bolaget, fler dörrar öppnas, fler möjligheter skapas, fler mål blir uppnåeliga. Vad blir nästa steg? Ett nytt bolag som bara ska syssla med utveckling är hans vision. Säkerhet är en viktig fråga i hans verksamhet; den tyngsta maskinen de har jobbat med väger 1 200 ton. Men det finns också andra frågor han funderar på. Kan man tillverka någon restprodukt av spillet från ett läckage? Om en maskin de jobbar med avger mycket värme, kan man använda den värmen till något annat? Om en pump har en frekvensmotor som ska generera 60 watt i timmen, men den bara genererar 56 – vart tar de övriga fyra watten vägen? Kan man använda dem till något?

Han ser framför sig en ”lekstuga” – fast seriös – à la Googles projekt med ”20-procentstid”, där anställda fick använda en dag i veckan till att jobba på valfria kreativa sidoprojekt som kunde tänkas gynna företaget.

– Jag tänker att det ska drivas mer som en ideell verksamhet, där jag är den övergripande chefen. Att man har lite lek- och lärpengar för de anställda, i en form av prototypverksamhet. Jag har kommit långt fram i tankarna på det här, så det är något jag måste göra.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.