Hållbarhetsmål lockar riskkapital till svenska startups

Hållbarhet Företag som vill locka till sig riskkapital ska helst bemöta minst ett av FN:s klimatmål. Det är en av förklaringarna till varför förra året blev ett rekordår för svenska startups.

Hållbarhetsmål lockar riskkapital till svenska startups
Investeringarna i svenska startups växer snabbt, konstaterar en nöjd näringsminister. Foto: Adobe Stock och Kristian Pohl

Det svenska tech-undret har det snackats mycket om genom åren. Kanske skulle det kunna kallas för det svenska hållbara tech-undret också. En rapport från Sweden Tech Echosystem (en databas skapad gemensamt av Business Sweden, Svenska institutet, Tillväxtverket och Vinnova), visar nämligen att svenska startups i hög grad bemöter åtminstone ett av FN:s globala hållbarhetsmål.

Det gör att de också kan klassificeras som så kallade impactbolag. Och impactbolagen har extra dragningskraft på riskkapitalbolag. Under förra årets gick mer än hälften av det samlade riskkapitalet just till impactbolag. Bara i Sverige investerades 4,3 miljarder euro av totalt 7,8 miljarder i denna typ av bolag. Och tillväxten är väldigt snabb.

– Sverige är mitt uppe i en digital och grön omställning som drivs av snabbväxande unga företag med höga ambitioner att bidra till den gröna omställningen. Dessa företag ritar om kartan och bidrar inte bara med den tillväxt de själva står för, utan även till innovation, förnyelse och tillväxt i hela vårt näringsliv. Det är extra glädjande att Sverige inte bara är störst, utan även växer snabbare än något annat land i Europa när det gäller företag som adresserar FN:s hållbarhetsmål, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson i ett pressmeddelande.

Det svenska ekosystemet värderades under 2021 till 239 miljarder euro, vilket är närmast en fördubbling av värdet sedan 2020 (122 miljarder euro). Tillväxten är den snabbaste i Europa per capita, vilket gör Sverige till en av de snabbast växande startup-hubbarna i Europa vid sidan av Tyskland, Frankrike och Nederländerna.

Tillväxten under 2021 drevs framför allt av senare så kallade ”mega rounds”, med investeringar på över 100 miljoner. Där dominerar investeringar från USA.

Fram till 2021 har 35 unicornbolag, alltså bolag som värderas till minst 1 miljard dollar, grundats i Sverige. Mer än 20 framtida unicornbolag antas vara verksamma inom ekosystemet.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.