Grant Thorntons nya vd: ”Jag är otroligt glad och samtidigt hedrad”

På nytt jobb När företrädaren går till Svenska spel tar vice vd:n Henrik Jonsson steget till vd-posten för Grant Thornton.
– Vi har en tydlig målbild om att bli marknadsledande inom mid-market, säger han till Vd-tidningen.

Grant Thorntons nya vd: ”Jag är otroligt glad och samtidigt hedrad”
Foto: Grant Thornton

Han har en examen i företagsekonomi från Handelshögskolan i Umeå och har arbetat som revisor sedan 2000. På Grant Thornton började han 2007. Henrik Johansson har haft flera roller på den stora revisionsbyrån, som nu har utsett honom till ny vd när Anna Johnson går vidare Svenska Spel.

Hur känns det att ta det här steget?

– Jag är otroligt glad och samtidigt hedrad över förtroendet att få leda Grant Thornton i det här spännande skedet. Företaget är på en fantastisk utvecklingsresa där tillväxten förra året var den högsta på 15 år. Samtidigt händer det mycket i näringslivet just nu, inte minst kopplat till hållbarhetsfrågorna och CSRD. Med Grant Thorntons fokus på entreprenörsföretag har vi ett fantastiskt läge att kunna göra skillnad.

Hur planerar du att använda dina tidigare roller och dina insikter för att leda Grant Thornton framåt?

– Jag började på Grant Thornton 2007 och har haft förmånen att arbeta nära många duktiga kollegor i mina tidigare roller som ansvarig för vår affärsrådgivning, chef över kontorsnätverket samt CFO och vice vd. Jag har också varit delaktig i att ta fram vår strategi. Vi har under åren byggt en stark kultur där vi fokuserat på ledarskap och ett hållbart arbetsliv i kombination med att sätta kunden i fokus. Det gör att vi i dag är en välmående verksamhet med stark framdrift de senaste åren och jag ser stora möjligheter att som vd vara med och bygga vidare på det.

Vad kommer du att ha ditt fokus på första tiden som vd för Grant Thornton Sverige?

– Vi har en tydlig målbild om att bli marknadsledande inom mid-market. Det kommer vi fortsatt att arbeta mot. Näringslivet i stort, och branschen i synnerhet, är i omställning. Här har vi ett fantastiskt läge att kunna göra skillnad. Inte minst för att möta upp det ökade ESG-fokuset och stötta företag i hållbarhetsfrågorna, mycket kopplat till CSRD. Vi gjorde nyligen en undersökning med ettusen vd:ar och ekonomichefer som visar att åtta av tio bolag ser hållbarhet som en viktig faktor för att driva företag i framtiden. Här kan vi på Grant Thornton stötta inom alla våra affärsområden.

Hur ser du på branschen, och vilka utmaningar och möjligheter identifierar du för Grant Thornton?

– Precis som övriga företag så påverkas vår bransch av omvärlden. Hållbarhet och den omställning vi behöver göra, den tekniska utvecklingen, en föränderlig ekonomi och kampen om kompetensen inte minst. Branschen har stora möjligheter att ta en aktiv roll i omställningen i näringslivet mot ett mer hållbart företagande. Vi som revisorer och rådgivare har också en viktig roll här och nu i att stötta företag när räntorna stiger, omkostnaderna ökar och kriminaliteten hotar. 

För Grant Thorntons del har vi ett tydligt kundfokus – entreprenörer och tillväxtföretag på mid-market. Det våra kunder uppskattar är att vi kan möta dem på bredden eftersom vi har ekonomiska tjänster inom revision, redovisning, skatt och specialistrådgivning. Dessutom har vi stark lokal närvaro i kombination med global kompetens. Vår kultur är också en konkurrensfaktor i dag. Medarbetare lockas till oss för att vi är en professionell och utvecklande arbetsplats med teamkänsla. Även vårt fokus på ett hållbart arbetsliv lockar. 

Sammantaget är vi en välmående verksamhet som uppskattas av både kunder och medarbetare och jag ser mycket fram emot att leda Grant Thornton vidare.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.