Fem tips för att hantera motgångar

Motgångar Att vara chef i medgång är lätt. Men hur du hanterar motgångar avgör vilken ledare du är. Författaren och föreläsaren Christina Stielli tipsar om hur du leder i uppförsbacke.

Fem tips för att hantera motgångar
I bland drabbas du av motgångar. Men har du en strategi för hur du hanterar dem? Foto: Stock Adobe.

Medarbetarna levererar, kunderna betalar, siffrorna blir svarta på sista raden. Så är livet på en räkmacka för vilken vd som helst. Men en sak kan man vara säker på – dåliga tider och motgångar kommer för alla bolag. Och då kommer också påminnelsen, om hur ensamt och tufft det kan vara för den som har det övergripande ansvaret för hela verksamheten.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Samtidigt är det också i motgång som ledarskapet sätts på prov.

– Du är aldrig en bättre ledare än när det blåser som värst, säger Christina Stielli.

Hon är marknadsekonomen som blev författare och föreläser om arbetsglädje, och hon menar att det sista en ledare ska göra när det skakar i grundvalarna på företaget är att dra sig undan.

– Då mer än någonsin är det otroligt viktigt att synas ute i verksamheten, säger hon.

Självledarskap är viktigt

En viktig del av vd:s ansvar i kristider är att visa för medarbetarna att ledarskapet står starkt, och att det finns en tro på att företaget kommer att klara sig igenom svårigheterna.

Christina Stilen är författare, föreläsare och organisationskonsult med ett förflutet som marknadsekonom. Foto: Kristian Pohl.
Christina Stilen är författare, föreläsare och organisationskonsult med ett förflutet som marknadsekonom. Foto: Kristian Pohl. Christina Stilen är författare, föreläsare och organisationskonsult med ett förflutet som marknadsekonom. Foto: Kristian Pohl.

– Påminn dig om att du är den som inspirerar andra. I samma ögonblick som du kliver ut på golvet så inspirerar du andra, och så kan du få dem med dig.

Alla vet numera att det är viktigt att vara en ledare som andra vill följa. De allra flesta är också på det klara med att medarbetarna behöver mötas med empati och lyhördhet.

– Att lära sig leda sig själv är oerhört viktigt för en chef och en ledare. Det är en självklarhet för att vara trygg, inte minst när det är uppförsbacke. Då kan jag också fråga mig själv, varför gör jag det här? Varför har jag tagit det här ansvaret? Var finns mina starkaste drivkrafter? Det är där en ledare hittar sin egen motivation, förklarar Christina Stielli.

Första rådet i orostid och motgångar är alltså att påminna dig själv om dina ursprungliga drivkrafter. Ett annat råd är att synas bland medarbetarna, och att bemöta dem med empati. Ibland kan det krävas ett extra mått av mod, om budskapet är att personalen ska minska i antal eller att man står inför stora besparingar. Då krävs transparens och mycket kommunikation, anser Christina Stielli.

Se dig som en fotbollstränare

– Har man en situation med motgångar där det är svårt att se konsekvensernas omfattning är det viktigt att vara trygg och inte skapa oro hos medarbetarna. Informera om att man jobbar intensivt med situationen och att alla kommer att få information regelbundet. Informera gärna dagligen, även om det inte finns något nytt att informera om.

Läs även: Stark företagskultur byggs i motgång

Men även en vd kan känna stor oro när företaget går dåligt. Hur hantera den samtidigt som medarbetarna ska informeras om läget?

– Självklart kan en vd känna oro. Men tänk att du är lite som en fotbollstränare, du känner dig orolig inför matchen men du skulle aldrig säga det till dina spelare. Du skulle uppmuntra och skapa lugn. Din egen oro behöver du gå till någon annan med. Här är det en god idé att ha en mentor.

Skaffa en mentor

Inspiration och entusiasm jobbar man fram med hjälp av den egna övertygelsen och personligheten, hävdar Christina Stielli. Om inte vd:n tror på företaget kommer ingen annan att göra det heller. En vd behöver utstråla trygghet i ett skakigt läge, då kan inte oron läcka fram. Och för att utstråla trygghet måste man bottna i sig själv.

– Var trygg i din värdegrund och din drivkraft, det ingår i ledarskapet. Ha koll på självförtroende och självkänsla, var trygg i dig själv för annars kommer det att bli svårt att leda andra, uppmanar Christina Stielli.

Personlig utveckling är vägen till den där viktiga grundtryggheten, anser hon. Att ha en bra ledningsgrupp och jobba nära den är ett stöd i ett krisläge. Och på ett personligt plan rekommenderar Christina Stielli en mentor. Där finns möjligheten att släppa fram oro och självtvivel, och få tröska igenom det med en mer erfaren ledsagare. En mentor bör man ha att ventilera med hela tiden, inte bara när det brinner.

– Livet är fullt av motgångar både privat och arbetsmässigt. Att ägna tid åt att önska sig att det inte vore så, det är slöseri med tid. Jobba med din personliga utveckling, och skaffa dig strategier för att hantera motgångar. Då är du rustad när motgångarna kommer, säger Christina Stielli.

5 tips för att hantera motgångar:

  1. Jobba på din personliga utveckling regelbundet. Var ödmjuk inför att du är mänsklig och behöver hjälp precis som alla andra. Kanske behöver du jobba på ditt självförtroende och din självbild. Det är viktigt och inget du ska skjuta upp tills krisen kommer.
  2. Hitta din inre trygghet. Påminn dig om orsaken till att du gör det här. Varför har du tagit på dig det här ansvaret? Vilka är dina drivkrafter? Kom ihåg att du också kan inspirera andra med ditt fokus och din trygghet.
  3. Visa empati inför medarbetarnas oro. Alla förstår att du måste fatta svåra beslut och inte kan göra alla glada. Men var lyhörd, och involvera gärna personalen, till exempel fråga efter deras förslag på besparingar om företaget måste göra sådana. Påminn personalen om att det är normalt med förändringar, men visa också förståelse för att förändringar kan upplevas som hotfulla av många.
  4. När det är skakigt på företaget, visa dig mycket bland medarbetarna och informera regelbundet. Dölj din oro och jobba på att visa lugn och trygghet. Hitta egna kanaler för att ventilera din egen oro.
  5. Ha en mentor som du kan prata med om din oro och be om råd. Det ska vara någon utanför företaget, som är över dig i kunskap och kompetens och som befinner sig någonstans där du skulle vilja vara om fem år.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.

Det senaste