Åtta sätt att vända motgångar till tillgångar

Ledarskap Att begå misstag är en del av livet. Det viktiga är att lära sig hantera dem och använda sig av dem. Så här gör du.

Åtta sätt att vända motgångar till tillgångar
Shutterstock

1. Var först med att medge ditt misstag

Om du gjort ett misstag, gå inte och hoppas att ingen ska märka något utan tala om det. Om du inte sagt något och misstaget avslöjas så undrar alla varför du inte sa något och drar slutsatsen att du antingen är feg eller inte förstår vad du ställt till med.

2. Ge en förklaring, inte en ursäkt

Att ge en förklaring visar på säkerhet, pålitlighet och integritet. Se bara till att hålla dig till fakta. ”Vi missade kontraktet för att jag missade en deadline” är en förklaring. ”Vi missade kontraktet för att min hund var sjuk och det fick mig att missa en deadline” är en ursäkt.

3. Ställ till rätta

Efter att du erkänt ditt misstag: se till att problemet blir löst. Förvänta dig inte att någon annan ska vara din betjänt och fixa det åt dig. Börja direkt.

4. Förebygg

Tänk efter hur du ska göra för att inte samma misstag ska hända igen. Det här är det bästa sättet att övertyga andra om att misstaget lett till något positivt, med säkrare rutiner i fortsättningen.

5. Kom igång igen

Låt inte misslyckanden göra dig försiktig. Ta den tid du behöver för att lära av det som hänt, men så fort det är gjort, kasta dig ut och försök igen. Att vänta ökar bara den negativa känslan och risken för att du inte ska våga.

6. Se misstaget för vad det är, inte vad du är

Slå inte på dig själv genom att säga att misstaget beror på att du är lat, ointelligent eller någon annan personlig egenskap. Misstag beror på saker du gör och du kan bestämma dig för att inte göra dem igen.

7. Var optimist

Winston Churchill lär ha sagt att ”Framgång är att snubbla från misslyckande till misslyckande utan att förlora entusiasmen”. På samma sätt tyckte Thomas Edison inte att hans tusen första försök att skapa en glödlampa var misslyckanden – de var bara tusen steg på väg mot en färdig glödlampa.

Tro på att du kan lyckas och att misstag är steg på vägen mot att lyckas eftersom de ger dig lärdomar.

8. Håll ut

Optimism är att känna positivitet, ihärdighet är det du gör med det. När andra ger upp skakar uthålliga personer av sig misstagen och fortsätter.

 Källa: Inc.com

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.