Juridiska frågor ligger sällan överst på agendan för tillverkande industri, men Amber Advokater i Värnamo har på gnosjoregionen.se definierat fem viktiga punkter som kan spara tid och pengar.
1. Upprätta aktieägaravtal
Lagar & Regler
På gnosjoregionen.se presenterar Amber Advokater sina fem bästa åtgärdstips som förebygger onödiga problem och tvister.
Juridiska frågor ligger sällan överst på agendan för tillverkande industri, men Amber Advokater i Värnamo har på gnosjoregionen.se definierat fem viktiga punkter som kan spara tid och pengar.
1. Upprätta aktieägaravtal
– Var noga med att upprätta aktieägaravtal, råder advokat Elisabeth Rull Stureson.
Lagen sätter ramar men familjeföretaget kanske vill anpassa vad som ska gälla vid värdering och överlåtelse av aktier. Vad händer om en ägare blir sjuk eller avlider? Ska aktieägare vara aktiva i företaget? Hur stor arbetsinsats kräver man av varandra? Är det rimligt att ett majoritetsbeslut alltid ska gälla, eller är vissa frågor så viktiga att man vill ha en enighet bland aktieägarna?
– Allt sådant är lättare att anpassa och reglera i ett aktieägaravtal, säger Elisabeth Rull Stureson.
Lagen sätter ramarna – men med ett aktieägaravtal har du större möjligheter att påverka och utforma framtiden i familjeföretaget och undvika onödiga tvister.
2. Vässa styrelsearbetet
Ofta väljs en familjemedlem som suppleant i styrelsen av bara farten, styrelsemöten riskerar att sällan bli av och man kanske slarvar med protokollen.
– Många vet inte riktigt vad ett styrelsearbete innebär, men det är ett stort personligt ansvar. Läs på, och ta gärna in någon utomstående ledamot, kanske till och med från en annan bransch. Det kan ge en extra utväxling i bolaget, råder advokat Johanna Lindén.
Ett bra sätt att vässa styrelsearbetet är att också ta in en utomstående ledamot – kanske till och med från en annan bransch.
3. Anlita revisor – även i mindre bolag
– Att du låter en revisionsbyrå granska din verksamhet årligen är en kvalitetsstämpel. Dessutom, om det uppstår problem krävs ofta både revisor och advokat för att lösa ekonomin och juridiken tillsammans, säger Elisabeth Rull Stureson.
4. Händelser i privatlivet
– Se om ”ditt hus”, inte bara bolaget, för att begränsa risker och oförutsedda händelser. Upprätta testamente och andra familjerättsliga dokument, exempelvis framtidsfullmakt och äktenskapsförord, råder Elisabeth Rull Stureson.
5. Var rätt försäkrad
– Se till att du har ett rimligt försäkringsskydd i förhållande till din verksamhet. Det kan handla om ansvarsförsäkring för produktansvar eller livförsäkring för delägare som gör det möjligt att lösa ut varandra. Många försäkringar innehåller också rättsskydd som kan täcka advokatkostnader i de flesta fall, säger Johanna Lindén.