Hon vill motbevisa idealet om den outtröttliga entreprenören

En vd:s dagbok Liza Erikssons UF-företag Redlocker blev ett heltidsjobb. Som vd är hon ofta på resande fot och ingen dag är den andra lik, men hon känner sig själv och försöker balansera tillvaron för att värna både sitt eget och sina anställdas välmående.

Hon vill motbevisa idealet om den outtröttliga entreprenören
Liza Eriksson, vd Redlocker. Foto: Cristopher Schauz

Fakta

Liza Eriksson

Ålder: 23

Gör: Vd på Redlocker. Bolaget utvecklades från ett UF-företag och uppfann Europas första distributionslösning för gratis mensskydd. I dag samarbetar Redlocker med tusentals skolor och arbetsplatser i Norden och Europa.

Antal anställda: Ett 10-tal.

Därför trivs jag med jobbet: Jag får jobba med en fråga som jag personligen värderar högt och som jag brinner för. Det är ovärderligt att jobba med att skapa förändring i andra människors vardag, jag ser det som ett privilegium.

03.30

Väckarklockan ringer ovanligt tidigt eftersom jag ska med ett flyg till Oslo. I vanliga fall går jag upp 06.00 men har ingen jättelång morgonrutin utan klär på mig och går ut med min hund Otto som får följa med till jobbet. Jag är en morgonmänniska och gillar att komma igång med dagen, jag har mina mest effektiva timmar innan lunch. Jag dricker kaffe med mjölk men har sedan några år tillbaka ingen vana av att äta frukost utan klarar mig fram till lunch. På fredagar tränar jag fightbox (högintensiv konditions- och styrketräning) en timme innan jobbet.

06.00

Planet lyfter och jag passar på att sova hela resan.

08.00

Landar på ett kontorshotell och går igenom mejl och telefon. Vi etablerade verksamheten här under förra året och växer, så på förmiddagens agenda står att åka runt och kolla på olika typer av kontorslösningar.

10.30

Tittar in hos en kund som sitter i närområdet.

11.15

Mer mejl och korta interna avstämningar.

12.00

Ovanligt punktlig lunch för att vara jag. Går tillsammans med mina norska kolleger till ett ställe som serverar bricklunch och äter nudelwok med sallad.

13.00

Blir intervjuad av norsk media på ett hotell som är en av våra kunder här i Oslo. Jag försöker prioritera att medverka i olika sammanhang och uppdrag och tycker det är roligt att många är nyfikna på oss och det vi gör. Vi jobbar med mens och i grunden människors rättigheter, men för några år sedan pratade ingen om det här. Även om jag är ansiktet utåt stärker det oss också som team att synas och höras och vi är stolta över det vi gör.

14.00

Vi ska rekrytera till vårt team i Norge och jag håller i anställningsintervjuerna. Vi växer så det knakar och söker brett, bland annat inom försäljning, till vårt kundsupportteam i Sverige och en finance manager. Jag är inte ansvarig för alla rekryteringar men har ett finger med i många. Jag har gjort så många rekryteringar för att det ska gå som på rutin, upplägget och frågorna sitter i huvudet så jag behöver inte förbereda så mycket. Jag skrollar snabbt igenom kandidatens ansökan för att få en bild av vilka specifika frågor jag bör ställa och har papper och penna redo. Jag tycker det är viktigt att träffa många kandidater för att göra ett så bra grundat beslut som möjligt. Vi vill ha ett diversifierat team med många olika bakgrunder och erfarenheter och värderar personliga egenskaper högre än arbetserfarenhet. Vi är väldigt prestigelösa.

15.00

En liten paus innan ett nytt möte eller en intervju. Fyller på med en frukt för att få ny energi. Hemma i Stockholm hade jag tagit en promenad med hunden. Ibland jobbar jag de sista timmarna hemifrån eller byter miljö för att få ny energi, det är inte flest timmar i en kontorsstol som räknas.

16.00

Ytterligare en anställningsintervju som får bli den sista för dagen.

17.00

Går lite på stan i Oslo, jag är på jakt efter en väska som jag behöver.

18.00

Hänger med norska kollegerna och äter middag ute på en sushirestaurang.

20.00

Jag är riktigt trött efter en lång intensiv dag och landar på hotellet. Skrollar lite på Tiktok och kollar telefonen. Hemma brukar jag sätta telefonen på stör ej från klockan 18, annars dras jag till att svara på grejer trots att jag inte behöver. Jag brukar försöka ha så mycket mobil- och datorfri tid som möjligt för att hinna umgås med min sambo, vi lagar mat ihop, tittar på nyheterna eller en serie och går en kvällsrunda med hunden. Men det blir lite undantag när jag är ute och reser.

22.00

Släcker lampan. När jag går upp tidigt måste jag gå och lägga mig tidigt för att inte hamna i osynk. Jag tror inte man kan sova ikapp sömnbrist och det är jätteviktigt för mig för att orka. Det är också en bild jag vill kommunicera till mina anställda, vi jobbar mycket med att motbevisa idealet som finns om entreprenören som går upp 05 och gör yoga, äter nyttigt och jobbar till sent på natten. Jag har testat det och många går i den fällan, men jag har insett att jag inte är mer än människa och behöver hitta tid för återhämtning.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.