En dag med Andreas Hatzigeorgiou

En dag med Andreas Hatzigeorgiou
Häng med på en dag i Andreas Hatzigeorgious liv. Foto: Christian Gustavsson

Ålder: 40 år.

Gör: Hjälper företag och ledare att engagera sig för att göra Stockholm till Europas bästa huvudstad. Är vd för Stockholms Handelskammare och för Stockholms Handelskammares Servicebolag, inklusive den världsledande ”privata domstolen” Skiljedomsinstitutet. Är även styrelseledamot i stiftelsen bakom magasinet Affärsvärlden, ordförande i det internationella organet Chambers International samt stadsforskare knuten till KTH:s skola för arkitektur och samhällsbyggnad. Aktuell med boken ”Metropandemic Revolution” om hur man skapar hållbara och smarta städer samförfattad med Anthony Larsson.

Därför trivs jag med jobbet: I mitt uppdrag samarbetar jag med många framstående ledare i spännande företag och beslutsfattare inom politik, akademi och civila samhället. Dessa människor inspirerar mig. Framgångsrika företag i dag bygger både starkare bolag och ett starkare samhälle. Modigt ledarskap i partnerskap, att utmana och göra skillnad på riktigt har alltid drivit mig.

05.45 Klockan ringer samma tid varje dag i veckan, året runt, och det gäller att agera snabbt för att inte väcka resten av familjen. Jag prioriterar alltid den här stunden på morgonen för mig själv. För att reflektera, rensa tankar, inhämta inspiration och planera.

05.50 Maler kaffebönor till morgonkaffet. Äter som vanligt ingen frukost – mår bäst av periodiserad fasta.

05.55 Enklare yoga- och styrkeövningar medan kaffet brygger färdigt. Härlig doft!

06.10 De svenska morgontidningarna har jag läst kvällen innan. Morgonkaffet smakar bra medan jag läser Wall Street Journal och Financial Times. Omvärldsbevakning är ett måste i uppdraget att leda vår kunskapsorganisation. Med fakta och insikter fattas bättre beslut.

06.30 Resten av familjen börjar vakna. Barnen stapplar upp en efter en. Jag dukar upp frukost och typiskt så ska alla ha olika saker. Tusan, är yoghurten slut igen?

06.45 Kramar alla barnen och min fru hejdå. Sätter i hörlurar, laddar podcast-listan på mobilen, startar Apple Watch och hoppar upp på landsvägscykeln. Jag cyklar 30 km nästan varje dag. Helt underbart trots att vädret ibland bjuder på kyla och regn, eller snö. Nu på morgonen är det sol, hög luft med 4 grader så helt perfekt. I lurarna strömmar nyheter från amerikanska NPR och brittiska Monocle varvat med Morgonkoll från Dagens industri och Morgonekot. Lyssnar alltid i 1.8x hastighet för att hinna igenom allt då dessa nyheter definitivt kan påverka min arbetsdag.

07.45 Kommer in till Handelskammaren på fjärde våningen av Gallerian mitt i Stockholms hjärta. Det pulserar redan i dynamiska mötesplatsen. Här samlas samhällsintresserade ledare från hela näringslivet för att utbyta kunskap och erfarenheter. Denna morgon är det breakfast session med partnerföretag såsom Astra Zeneca och SEB på temat social hållbarhet. Hur kan företag bli mer framgångsrika och samtidigt göra gott för samhället genom att erbjuda unga talanger en väg in i bolagen? Vi måste vara öppna och nyfikna för att fler unga personer ska ha en chans att komma till sin rätt.

09.00 Snabb avstämning med min kommunikationschef om SVT-intervjun vi gjort. Våra förslag hur företag och hushåll kan sänka sina elkostnader och bidra till klimatomställningen genom grön teknik har fått mycket stort genomslag. Positivt, men jag vill se handling. Om företagen måste spendera alla sina intäkter till dyra elräkningar finns inte möjlighet till att anställa och investera.

09.30 Snabbt möte på stående fot med min assistent för att gå igenom möten, kalenderändringar och förfrågningar. Vi behöver flytta ett par möten för att få dagen att flyta på effektivt.

10.00 Samtal min marknadschef och medarbetare för att planera presentationen av vårt nya varumärke för en av våra dotterverksamheter.

11.30 Hoppar på en elsparkcykel för att hinna till lunchmötet med ett partnerföretag. Vi diskuterar potentialen i ett nytt stadsutvecklingsprojekt i Stockholm. Hur ser vi till att området blir både attraktivt, hållbart och funktionellt? Logistikflödena kommer vara betydande men samtidigt måste vi säkerställa attraktiv ”blandstad” som lockar företag, boende och besökare.

14.00 Är inbjuden som talare på ett partnerföretags medarbetardag. Temat är ”människan i framtidens städer”. Huvudfrågan jag försöker besvara är hur städerna kommer förändras när nya beteenden växer fram. Jag slår ett slag för att städer, trots den utflyttning vi sett under pandemin, går mot en ljus framtid. Men vi måste våga börja designa städer för morgondagens efterfrågan snarare än hur det ser ut i dag. Men hur? Jag berättar om några slutsatser från vår nya bok ”Metropandemic Revolution” som nu finns i bokhandeln och att ladda ned gratis på Amazon.com.

15.15 Ett mål jag har är att varje dag träffa och lära känna en ny, intressant person. I dag träffar jag en grundare för en startup inom proptech (det vill säga digitalisering av fastigheter och processer kring fastighetsutveckling och förvaltning). Frågar självklart hur jag kan hjälpa till. Skjuter i väg sms och mejl som förhoppningsvis kan hjälpa till att ge bolaget ännu mer skjuts.

16.00 Samtal med min vice vd om hur vi bäst följer upp den strategiska diskussionen vi hade under förra mötet i ledningsgruppen. Omvärldsläget slår direkt mot ett affärsområde i bolaget och vi behöver justera strategin.

17.00 Tar en stående espresso i community-ytan på Handelskammaren. Tittar ut på vår vibrerande och vackra huvudstad. Hälsar på kollegor och går igenom morgondagens åtaganden med min assistent. Svarar snabbt på mejl och meddelanden.

17.30 Dags att byta om och hoppa upp på cykeln. På vägen hemåt tar jag en paus från nyheter för att i stället lyssna på en podcast om ledarskap, entreprenörskap eller stadsutveckling såsom ”Startup Stories” och ”The Urbanist”.

18.30 Hemma och hinner slänga i mig en näve nötter och lite torkad frukt innan det är dags att träna äldsta grabbens fotbollslag. Vi småpratar medan vi promenerar tillsammans till fotbollsplanen. En ganska kylig kväll men killarna är glada att få spela träningsmatch. Matchen påminner lite om politiken just nu: alla springer på samma boll och glömmer bort att lyfta blicken och samarbeta.

20.00 Kvällsläsning med barnen ur Harry Potter.

21.00 Tar ett sista jobbsamtal och äter sedan middag med min fru. Vi pratar om dagen, tittar på Aktuellt och sedan ett avsnitt av Netflix-serien ”Stranger Things”. Fantastisk.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.