-->

En dag med Beatrice Torgnyson Klemme

En dag med Beatrice Torgnyson Klemme 43 år gammal är vd för Biodriv Öst. Hon lägger pusslet till en fossilfri fordonsflotta. Hjälper företag, kommuner och regioner att göra smarta drivmedelsval. Vad är egentligen rätt lösning på rätt plats?

En dag med Beatrice Torgnyson Klemme
Beatrice Torgnyson Klemme är vd för Biodriv Öst. Foto: Göran Ekeberg.

Jag är vd för Biodriv Öst, en icke vinstdrivande samverkansorganisation. Vi stöttar, hjälper och driver på transportsektorns omställning. Genom att bidra med expertkunskap och en kraftsamling av aktörerna i Mälardalsregionen gör vi omställningen enklare. Som vd är det viktigt att jag ser till att vi har en bra balans mellan olika tidshorisonter. Vi ska göra skillnad här och nu, samtidigt som vi måste bidra med långsiktiga strategier utifrån aktuella omvärldsanalyser.

Därför trivs jag med jobbet: Jag brinner för att få göra skillnad. Som tonåring började klimatångesten smyga sig på. Men då bestämde jag mig för att vara en del av lösningen, istället för en del av problemet. Varje dag på jobbet blir även som klimatkompensering för de delar i min egen vardag som jag har svårt för att göra avkall på. Att vara en aktiv del av den samhällsomvandling som vi är mitt i är oerhört spännande, roligt och utmanande på en och samma gång. Jag trivs verkligen med den stora bredden av arbetsuppgifter. Sist men inte minst, att få jobba i ett team av otroligt kunniga, trevliga och engagerade kollegor – och medlemsorganisationer – gör att jag älskar mitt jobb.

5.30 Klockan ringer. Ligger och drar mig till 6 eller mer… Att vara på jobbet redan vid fem som förr är det bara att lägga ner.

7.00 Tar biogasbilen till jobbet. Bor på landet, ett liv utan bil är svårt. Innan pandemin var det alltid bil till pendlarparkeringen och biogasbuss in till Uppsala. Börjar bli dags att dra igång den rutinen igen.

7.30 På plats på kontoret, som ligger i en gammal kyrka. Vi har både bokstavligt och bildligt talat högt till tak på vår arbetsplats. Svarar på en del av den aldrig sinande mail-skörden.

9.00 Dags för veckans personalmöte. Hybridmöte är det nya normala. Vi kör laget runt och blickar både bakåt och framåt. Hur har det gått med vår nya upphandlingsvägledning och Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskriterier för fordon och drivmedel? Vilken spridning fick debattartikeln om miljöbilsdefinitionen? Hur gick besöket hos åkeriet som testar lastbilar på el i projektet Transportutmaningen?

10.00 Håller digitalt föredrag för regionernas nationella miljönätverk. Så här blir det lätt att välja rätt i drivmedelsdjungeln! Många frågor kommer från landets alla hörn. Min kollega Björn är med och samtalar. Det som Björn inte vet, är inte värt att veta.

11.00 Bollar upphandlingskrav och fordonspolicy med Felix på vår internchatt. Han jobbar med företagen i vårt nätverk. Chatten har varit en tillgång i dessa tider. En fantastisk livlina för både jobb och skratt i ett utspritt team.

11.30 Lunchdags! Försöker än en gång att undvika att prata om fordon och drivmedel. Det är som vanligt galet svårt när man har världens mest intressanta jobb och kunniga kollegor! Springer sedan privata ärenden och ringer hit och dit. Vardagspusslet med familjen måste också gå ihop.

12.30 Firar med teamet! Regeringen har meddelat att biogasbilar fortsatt klassas som miljöbilar. Som Ulf och vi andra kämpat med den frågan! Långsiktiga och goda spelregler för många olika förnybara drivmedel är ett måste om vi ska lyckas med omställningen. Vi behöver både el, biogas, vätgas, etanol och biodiesel! Och inte ens då går pusslet ihop. Vi måste dessutom minska antalet resor och transporter. Hoppas att långsiktigheten får hålla i sig även efter valet.

13.00 Avstämning med våra nya stjärnskott så att de känner att de har kommit in i jobbet på ett bra sätt. Andreas har lång arbetslivserfarenhet från åkeribranschen och bidrar med kloka tankar och inspel från ”verkligheten”. Lovisa och jag pratar om laddning av tunga fordon, effektfrågor och laddinfrastruktur.

14.30 Bollar med Josefin. Hittade vi någon som kan prata om elbilar i glesbygd och flytande biogas i tunga fordon på konferensen BioDriv Tinget? Därefter ett snabbt drivmedelsstrategi-snack med Martin.

15.00 Åker hem för att hämta barn. Pussla pussla. Både drivmedel och familj.

16.00 Snabbt jobbsamtal med Olle om nästa års budget. Inga barn som passade på att rymma den här gången? Puh! Varför har jag fått så vilda barn? Jag som bara pysslade och pysslade. Måste ju ändå vara makens amerikanska nybyggargener.

Kör diversehandel resten av eftermiddagen och kvällen. Varvar jobb med läxor, mys med barnen, matlagning, tvätt, middag och nattning.

21.00 Lugnet börjar lägga sig. Ska jag ta ett bad eller streama något med maken? I morgon ska jag få till det där med träning också, det lovar jag!

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.