-->

En dag med Johan Onno

En dag med Johan Onno är 52 år gammal och är vd för Mur & Putsföretagen. Han vill vill öka det murade och putsade byggandet! Varför? för att det är långsiktigt hållbart med byggnader som inte behöver rivas och som klarar vinterstormar, gassande sol med väldigt lite underhåll och som dessutom är estetiskt tilltalande.

En dag med Johan Onno
Johan Onno är vd för Mur & Putsföretagen. Foto: Daniel Engvall

Jag är vd för Mur & Putsföretagen, en 55-årig branschförening som består av ett 70-tal murningsentreprenörer, ett 15 tal leverantörer av mur- och putsmaterial samt ett antal intressentmedlemsföretag.

Därför trivs jag med jobbet:

Jag får jobba tillsammans med stolta och duktiga hantverkare och leverantörer av fasader som har rests i över 5 000 år. Fasaderna på våra byggnader ska skydda husen och oss från det nyckfulla ibland ganska tuffa klimatet, vara ekonomiskt och miljömässigt hållbara samt estetiskt tilltalande under flera hundra år. Vi har bestämt oss att kalla det för Vackert längre…

06:30 Vaknar. Kollar snabbt av mail och Omni i telefonen för att se vad som hänt under natten. Hinner snabbt fundera över vem som lämnar och hämtar barnen idag, vilken dag är det och vem har idrott idag… Konstaterar att det är jag som lämnar och börjar med att väcka 12-åringen som meddelat att han skulle cykla till skolan idag. Bra, en lämning vid 08:00 alltså. Sätter fart på kaffebryggaren. Stämmer av veckan med min fru över en kaffe.

07.45 Kör dottern till skolan.

08.10 Hemma igen. Startar dagen hemifrån och gör Powerpoints till styrelsemötet nästa vecka.

09:00 Teamsmöte. Jurymöte i tävlingen Årets Fasad och vi ska utse tre slutliga tävlande i kategorierna Årets Fasad – nyproduktion respektive Renovering. Otroligt bra förslag som kommit in och juryn får arbeta hårt för att de förslag med mest ”rätt” sållas fram.

10:00 Ut i bilen och in mot kontoret. Passar på att svänga förbi ett medlemsföretag – en tegelleverantör med kontor i västra Stockholm. Vi diskuterar KTH-rapporten som vi varit med om att ta fram. Den säger att underhåll av fasader är starkt klimatpåverkande och att det spelar stor roll för koldioxidutsläppberäkningarna hur lång livslängd man räknar med för fasaden. Vi måste se till att man bygger mer långsiktigt och prata med Boverket att normen på 50 år är för kort när vi ska tänka mer resurseffektivt.

11:30 Framme vid kontoret och en arbetslunch med en annan branschförenings-vd. Vi pratar om hur vi kan utveckla samarbetet med Byggföretagen och delar erfarenheter kring digitala utbildningar som vi tar fram inom respektive förening.

13:00 Kort avstämningsmöte med min kollega. Hur många har anmält sig till vårt event Fasadforum och Årets Fasad den 11 november? Även i år har vi ett hybridevent, en Tv-produktion men nästa år… då ska vi nog kunna bjuda in och träffas igen, entreprenörer, leverantörer, arkitekter och byggherrar. Längtar efter det personliga mötet.

14:00 Går ut i fikadelen på kontoret och möter vd:n från branschföreningen Svensk Betong. Vi pratar om hur cementkrisen utvecklar sig och vad som kan hända best och worst case. Konstaterar att det i dagsläget inte finns något substitut till cement och även om vi har ganska små mängder cement i puts- och murbruk jämfört med andra delar av samhällsbyggnadsbranschen så kommer alla att påverkas om inte byggnader och fundament kan gjutas i betong. Tar med mig denna input något bekymrad till nästa möte.

15:00 Möte med ID06 och vår utbildningsleverantör. Vad bra, man jobbar på en single-sign-on lösning så att man ska kunna identifiera sig med fler sätt än Bank-id. Går igenom med min medarbetare hur projektet med att alla våra medlemsföretags murare ska ha gjort vår digitala utbildning CFE löper vidare. Från nu till nästa år i april ska alla 2 000 murare som jobbar i våra medlemsföretag ha genomgått den utvecklade digitala kursen.

16:00 Ringer upp två stycken entreprenörsföretag som sökt medlemskap i Mur & Putsföretagen. De har hört om vår nya digitala utbildning CFE och att en del kunder börjar nämna att de vill att anbudslämnare ska ha den nivån på kompetens. Kul! Då börjar det ge effekt.

17:00 Dags att bege sig hem och i bilen kan missade samtal under dagen hanteras.

18:00 Hinner äta en banan och byta om till träningskläder för att köra sonen till fotbollsträning där jag är engagerad som hjälptränare.

19:45 Hemma igen. Dusch, lätt middag och kvällsläsning med åttaåringen. Mysigt så länge hon vill det.

20:00 Tar hand om hemmet.

21:00 Stoppar om tolvåringen. Samma sak här, mysigt så länge man ”får göra det”. Ner i soffan och i andra hörnet sätter sig frun. Vi kollar på veckans avsnitt av Det sitter i väggarna.

23:30 Tvingar mig att inte kolla mailen på telefonen för att inte ta med jobbet in i sömnen. Somnar snabbt.

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.