-->

En dag med Jennie Ekbeck

En dag med Jennie Ekbeck är 42 år gammal och Vd för Umeå Biotech Incubator som har som uppdrag att skapa förutsättningar för tillväxt inom Life science området i Umeå, Västerbotten och Sverige.

En dag med Jennie Ekbeck
Jennie Ekbeck är vd för Umeå Biotech Incubator.

När jag får frågan om vad jag jobbar med brukar jag svara att jag bygger människor och affärer. En inkubator är en organisation som hjälper innovatörer och entreprenörer att utveckla sina affärsidéer. Jag brukar jämföra det med att vår roll är att hjälpa entreprenörerna att få förmågan att kunna se hindren innan de kör på dem så att de kan parera dem. På detta sätt ökar chansen att de ska lyckas med sin affärsidé.

Därför trivs jag med jobbet: Jag sökte detta jobb då jag ville bygga den inkubator jag hade önskat att jag hade haft stöd av som ny, ung vd. En inkubator som vill hjälpa men även vågar utmana innovatörer och entreprenören. Jag älskar även att jobba med affärsidéer som bidrar till en bättre hälsa samtidigt som affärsidéerna skapar arbetstillfällen. Jag älskar Umeå och jag vill bo här och att då få arbeta med uppgifter som bidrar till att skapa förutsättningarna att bo kvar är en viktig drivkraft för mig.

06.45 Jag älskar morgonen. Det finns så många möjligheter på morgonen. Till frukost äter jag alltid Verum hälsofil och dricker Proviva. I min tidigare karriär jobbade jag med nyttiga bakterier – vilket gör att en bra dag enligt mig startar alltid med probiotika i magen. Omvärldsbevakning är viktigt vilket gör att jag läser både lokala och nationella morgontidningar till frukosten.

7.50 Jag bor en liten bit utanför Umeå så jag tar elbilen till jobbet så att jag hinner säga hej då till barnen men ändå vara i tid till jobbet. I bilen lyssnar jag gärna på poddar eller ljudböcker då det ett bra tillfälle att bli inspirerad. Mina favoritpoddar är Dumma människor och Historiepodden.

8.10 Parkerar jag utanför jobbet. På vägen in säger jag hej till alla oavsett om de jobbar hos oss eller om de bara passerar utanför våra lokaler. Inkludering och att se människor tycker jag är viktigt och ordet Hej är så magiskt och går inte att överanvända.

8.15 Lämnar datorväskan på mitt kontor och säger god morgon till mina kollegor på väg mot kaffemaskinen.

8.20 Kollar snabbt igenom mejlen för att få en överblick om det är något akut som behöver hanteras innan jag går in i dagens första möte.

8.30 I min roll som inkubator-vd så samarbetar jag med många olika aktörer runt om i landet vilket gör att många möten är digitala. Dagens första möte är med mina inkubatorkollegor inom Life science. Vi håller på att skapa digitala utbildningar för att underlätta när man startar företag och vid mötet stämmer jag av vad som ska prioriteras. Idag så avslutades mötet tidigare så jag hinner hoppa in i ett annat digitalt möte med Business Sweden. I detta möte diskuterar vi vad vi behöver göra för att svenska Life science företag ska bli ännu bättre på export.

9.30 Fikarast tillsammans med kollegor och anställda i företagen som finns runt inkubatorn. Då alla arbetar inom olika företag så diskuteras det aldrig jobb i fikarummet. Fikarast är något som jag prioriterar då den bidrar till minskad stress, ökad trivsel och nya perspektiv. På väg mot fikarummet påminner jag gärna andra om att det är fika då det är lätt att missa om man sitter fokuserat och jobbar.

10.00 Inom inkubatorn erbjuder vi labblokaler till små life science företag. Förutom det arrangerar vi olika event både fysiska och digitala. Jag har väldens bästa kollega som ansvarar för detta och just idag har vi en avstämning där vi går igenom vad som är på gång. I maj ska vi arrangera en pub där alla som jobbar inom Life science är välkomna samt en arbetsmarknadsdag där studenter och företag kan mötas. Även om det är långt fram i tiden finns det många saker att tänka på.

10.30: Effektfulla team är viktigt för att kunna utveckla sin verksamhet. Då vi har två nyanställda i teamet behöver vi investera i tid tillsammans för att arbetsgruppen ska gå från en lära känna varandra fas till en rollsökningsfas över till en samarbetsfas. En organisationspsykolog sa en gång till mig att genom att vi gör insättningar på varandras konton i början underlättar man rollsökningsfasen då det ofta blir uttag på relationskontot då. Därför har jag gett mig och mina medarbetare i uppdrag att varje vecka ge varandra positiv återkoppling i form av Jag-budskap. Aktiviteten är väldigt uppskattad då alla blir glada över att få höra vad kollegorna uppskattar.

10.45 Jobbar mig igenom mejlen, kollar nyheterna på webben och Linkedin för att hålla mig uppdaterad om vad som händer i världen.

11.00 Förbereder mig inför morgondagens styrelsemöte då vi ska fastställa policydokument, hållbarhetsstrategi, gå igenom måluppfyllelsen för föregående år och besluta om vi ska anta en ny affärsidé till inkubatorn.

12.00 Lunch med kollegorna. Jobbade hemma hela förra veckan på grund av förkylningssymtom så det är trevligt att få äta lunch tillsammans.

13.00 Affärscoachmöte med mina kollegor där vi diskuterar olika utmaningar som våra inkubatorcase och företag har samt planerar inför framtida aktiviteter. Styrkan i vår grupp är att vi är så olika och ser världen från olika perspektiv. Diskussionerna är givande och alla ger varandra massor med energi.

14.45 Tar en fika med kollegorna innan jag sätter mig och arbetar igenom mejlen. Innan jag går hem så kollar jag igenom Linkedin. Lägger till hashtaggen #lifesciencejobbumeå till de jobbannonser från Life science företagen som har glömt. Kommenterar och delar inlägg från Life science företagen.

16.00 Åker hem för att skjutsa mina barn på deras träningar.

18.00 Middag med familjen, läxläsning, nyheterna

Vid 22 Lägger mig och lyssnar på ljudbok i sängen och klockan 23 släcker jag ljuset.

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.