-->

En dag med Peter Mandalh

En dag med Peter Mandalh är 45 år gammal och vd för WDO Sweden i Skellefteå. Han ser sig främst som rådgivare till kunderna och i andra hand som vd.

En dag med Peter Mandalh
Peter Mandalh är vd för WDO Sweden. Foto: Jonas Westling.

Först och främst är jag pappa till två barn och tillsammans med min fru har vi ett prioriterat fokus på allt vad det innebär att vara förälder.

Arbetsmässigt så ser jag mig i första hand som rådgivare till våra kunder och i andra hand som vd för WDO Sweden i Skellefteå. Vi som företag har ett tydligt fokus på kunder som kan bidra till utveckling av samhället på ett hållbart sätt. Att få arbeta med innovation och utveckling som bidrar till detta är för mig ett väldigt engagerande sätt att spendera min tid.

Därför trivs jag med jobbet: Den största anledningen till att jag trivs är nog att se när vi skapar förflyttning och utveckling av de kunder vi arbetar med. Att med våra metoder faktiskt kunna mäta vårt värde för kunderna är relativt unikt. Det driver både ett engagemang i teamet och utvecklar vår relation med våra kunder och partners.

06.30 Dagen startar med upprepade försök att väcka liv i mig själv men framför allt mina barn.

07.45 Lämnar hemmet för kontoret. Ja jag jobbar inte remote utan är i regel på kontoret. Börjar dagen med ett par kaffe och stämmer av projekt och förfrågningar internt. WDO Sweden är ett företag med i dagsläget 12 anställda och lika många externa konsulter kopplade till vår verksamhet en stor del av arbetet bygger på att skapa en kultur för hur vi kan utveckla vårt samarbete både internt och med våra kunder.

09.00 Strategimöte med ledningen. WDO Sweden arbetar med kommunikationsfrågor och innovation management hos våra kunder. Kunderna består både av svenska och internationella företag och organisationer. I min roll som vd går många tankar till hur vi själva kan arbeta med dessa frågor i vår egen organisation.

Vi har under de senaste åren varit inblandade i många olika projekt med större organisationer och företag och tillsammans med dessa engagerat tusentals personer i framgångsrika utvecklingsprojekt. Jag har många gånger funderat på vad är det som skiljer oss från andra och varför vi lyckas.

En, av flera anledningar, är troligtvis vårt ledarskap. Som jag ser det är en vd:s roll att skapa en organisation som i sig driver utveckling och alltid utmanar sig själv. Detta sker genom tillit och tro på individen och den kultur som skapas tillsammans med andra.

12.30 Lunch, i Corona tider så blir det inte roligare än hämtmat till kontoret igen och därefter påfyllning av kaffe.

13.30 Arbete med strategi och vägval för kommande rekryteringar.

För stunden är WDO i en massiv tillväxtfas som innebär flera rekryteringar och med det nya individer som ska fasas in i vår kultur. Under 2022 kommer vi att öka antalet anställda med cirka 25 procent. Detta kommer skapa både utmaningar och möjligheter. Som vd i mitt dagliga arbete så handlar det just nu väldigt mycket om att förstå vilka dessa individer är och hitta en struktur och kultur som tillåter oss att växa samtidigt som vi fortsatt låter varje individ äga sin egen utveckling och ta ansvar för sin del av vår gemensamma tillväxt.

Det finns flera olika sätt att nå dit och jag älskar mötet med andra människor och har lyssnat på många duktiga och erfarna ledare genom åren. En sak som är säker är att det inte finns ett magiskt recept kring hur man lyckas bygga en kultur som främjar utveckling och innovation.

Det finns många modeller och i flera fall så kan motsatta modeller visa sig vara framgångsrika båda två beroende på var och hur modellerna appliceras i organisationen. Anledningen är att man oftast inte har nog bra förståelse kring vad som engagerar och vad som motarbetar kreativitet och utveckling hos olika individer i organisationen.

Med detta som utgångspunkt så gör vi nu en plan tillsammans med hela teamet kring hur vi kan växa. Både som företag och som människor. Här väger vi inte bara in hur vi arbetar, vi tittar även på vilka typer av kunder vi vill arbeta med och varför, vad känns rätt för oss? Vi tittar på välmående och hur vi kan utveckla våra metoder kring mental och psykisk hälsa. Vi funderar även på vilka modeller vi kan utveckla för att hitta balansen mellan arbete och fritid. Ska vi ha kontor eller inte? Hur ska ersättningen för arbete se ut? Vad är remote, var är hybrid och vilken modell vill vi arbeta efter?

15.30 Arbetet med detta har tagit min eftermiddag och jag lämnar kontoret för att hinna med mitt ideella uppdrag som fotbollstränare till dottern.

17.00

Fotbollsträning med dotterns lag. En av höjdpunkterna på dagen. Ett helt gäng som både vill ha kul lära sig och utvecklas.

18.30 Middag, om hämtmaten inte var kulinarisk så är inte heller middagen det på veckorna.

20.00 Padelmatch med polarna. Brukar i regel klämma in ett par stycken varje vecka. Blivit lätt beroende senaste året.

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.