-->

En dag med Jesper Thorsson

En dag med Jesper Thorsson är 49 år gammal och Vd på Export Music Sweden AB, Exm, som jobbar med musikexport.

En dag med Jesper Thorsson
Jesper Thorsson är vd för Export Music Sweden AB.

Exms jobbar för ökade musikexportintäkter för hela Sveriges musikindustri och alla musikgenrer. Detta gör vi med handelsdelegationer för svenska företag till målterritorier, seminarier och utbildningar, låtskrivarsessions, nätverksytor samt påverkansarbete. Exms ägare är organisationerna Ifpi, Sami och Stim.

Därför trivs jag med jobbet:

Jag alltid dragits till det internationella. Antingen till tjänster med export eller representation av utländska musikföretag i Norden. Jag har tidigare jobbat på flera musikbolag. Att jag gillar musik och att resa gör inget!

06.00 Dags att gå upp. Jetlag från handelsdelegationen till Los Angeles förra veckan sitter i. Pandemin har gjort mig soft…

06.03 Startar dagen med ett 40 minuters träningspass följt av 10 minuters meditation. Jag är egentligen inte alls en morgonmänniska, jag har bara lärt mig hur mycket man får gjort om man går upp tidigt.

07.03 Frukost med familjen. Min fru har också precis tränat klart och våra två tonårssöner stapplar upp. Viktigt och trevligt med frukost tillsammans när alla är hemma, tycker vi.

07.36 Avslutar min frukost bestående av frukt, nötter, yoghurt och miso-soppa. Sveper en espresso och byter om till cykelkläder. Går igenom kalendern och mina att-göralistor. Skummar mejlen. Ingen ko på isen.

08.00 Cyklar den dryga milen till kontoret på Södermalm. En bra start på dagen i stället för bilkö eller ett trångt pendeltåg. Dessutom tidseffektivt. Efter en snabbdusch sitter jag vid skrivbordet och plöjer igenom mejl och attesterar fakturor.

10.00 Möte med teamet. Exms är en liten organisation med bara tre fasta på kontoret, men med många konsulter och partners. Vi går igenom agendan: Den svenska montern på Jazzmässan i Bremen och våra aktiviteter på plats för de 50 svenska delegaterna. Hittar vi experter till nästa seminarium på ämnet TikTok? När går vi ut med ansökan till årets handelsdelegationer till Sydkorea, Japan, New York och Berlin? Vi går igenom kommande nedslag på konferenser som Amsterdam Dance Event, Iceland Airwaves och Womex i Lissabon.

Världen har öppnat upp. Vi agerade direkt på pandemin och växlade seminarier och handelsdelegationer till virtuella, vi jobbade hårt online. Men nu börjar gamla världens reseschema komma tillbaka – eller en hybrid, kanske.

11.00 Nomex Styrelsemöte på Zoom. Nomex: den nordiska exportorganisationen med nordiska exportsatsningar där jag sitter i styrelsen. Vi beslutar att nästa fysiska styrelsemöte sker på Primavera Pro-konferensen i Barcelona i juni.

12.00 Snabb lunch och hittar sedan tid stämma av lite inför bolagsstämman. Har revisorn det sista hon bad om? Kallelser ute i tid? Allt verkar vara i sin ordning.

15.00 Teamsmöte med ambassaden i Seoul om vår nästa resa till Sydkorea med svenska företag. Dessutom om konferensen jag ska tala på i Daegu i juli. Kul!

15.37 Mer tid att jobba undan. Vi byter bokföringsfirma då vår kontakt på vår nuvarande ska gå i pension. Fixar fullmakter till banken och Skatteverket till den nya.

17.17 Cyklar hem i motvind och fixar middag.

19.14 Alla hoppar in i bilen för kvällens karateträning. Sönerna kör numera i vuxengruppen, det vill säga samma tider som jag, vilket är logistiskt underbart för vår familj. Min fru tränar inte karate, men följer med för att ta en rask promenad hem i den kyliga vårkvällen.

20.46 Hemma igen och grabbarna tar en kvällsmacka. Jag fixar en smoothie. Pratar med min fru om sommarens semesterplaner efter att jag duschat. Vi kryper ner i soffan och ser nyheterna.

21.40 Armbandsuret surrar med en påminnelse: inte mer skärm! Misslyckas och fixar med karateklubbens nya hemsida jag åtagit mig att ordna, men lyckas lägga det åt sidan och läser lite.

22.40, Alarm igen – det betyder: börja lägg dig! Drar ut på detta som den sanna kvällsmänniska jag egentligen är. Kryper ner i sängen 23.11, min fru sover redan och det tar inte många ögonblick innan jag gör det med.

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.