Börsbolagen har nappat på Parisavtalet

Hållbarhet En undersökning som gjorts av Hagainitiativet visar att 3 av 4 börsbolag har nu mål i linje med Parisavtalet.

Börsbolagen har nappat på Parisavtalet
Företagen vill bidra till att Parisavtalet nås. Foto: Adobe Stock

För fjärde året i rad har Hagainitiativet undersökt vilka av de stora bolagen på börsen som har mål att halvera sina växthusgasutsläpp till 2032, det vill säga i enlighet med Parisavtalets 1,5-gradersmål. Undersökningen sammanfattas i rapporten Ambitionsindex 2023.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Årets Ambitionsindex visar att 75 procent av börsbolagen nu har tydliga mål om att halvera utsläppen till 2032 i scope 1 och 2. 75 procent är en kraftig ökning från 20 procent 2020, 39 procent 2021 och 66 procent 2022.

Ambitionsindex 2023 visar även att 56 procent av börsbolagen har tydliga mål om att halvera utsläppen till 2032 i scope 3. Även detta en tydlig ökning från 34 procent 2021 och 38 procent 2022.

– Att andelen företag med ambitiösa klimatmål fortsätter ökar är mycket glädjande, och bevisar återigen att näringslivet är en viktig kraft i lösningen på klimathotet, säger Nina Ekelund, generalsekreterare Hagainitiativet.

Hon konstaterar att kraften i näringslivet är tydlig. Företagen vill bidra till att Parisavtalet nås.

– Men för att lyckas behöver företagen att politiken bidrar med ambitiösa, långsiktiga och förutsägbara spelregler, avslutar Nina Ekelund.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.