Hållbarhet intressant för incitamentsprogram

Hållbarhet Intresset för att koppla incitamentsprogram till hållbarhet ökar. Det visar en återkommande studie från PwC som har kartlagt incitamentsprogram i börsbolag under 20 år.

Hållbarhet intressant för incitamentsprogram
Ett prestationsvillkor som är på frammarsch är hållbarhet. Foto: Adobe Stock

Trots ett utmanande börsår är intresset för aktierelaterade incitamentsprogram fortsatt starkt. Hela 75 procent av bolagen på Stockholmsbörsens Large- och Mid Cap-listor har någon form av incitamentsprogram.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Aktierelaterad ersättning är en framgångsfaktor eftersom den förenar anställdas och ägares intressen. I synnerhet gäller det om den aktierelaterade ersättningen har koppling till bolagets strategi och affärsplan, säger Magnus Lidén som är ansvarig för studien på PwC.

Svalare intresse på listorna

När det gäller prestationsvillkor så är det fortfarande vanligast att koppla incitamentsprogrammen till aktiekursen (22 procent). Ett prestationsvillkor som är på frammarsch är hållbarhet som i årets studie utgör 14 procent av de totala prestationsvillkoren. Det är en ökning från 9 procent i fjol.

– Min bedömning är att det kommer ske en rejäl ökning av de här prestationsvillkoren framöver, fortsätter Magnus Lidén. 

Alltsedan starten av PwC:s studie av incitamentsprogram har teckningsoptioner varit framträdande. I år noteras dock ett något svalare intresse på samtliga listor förutom Mid Cap där de har ökat marginellt. 

Jämfört med föregående år kan PwC konstatera att andelen bolag som väljer att redovisa prestationsmålen har ökat från 46 till 56 procent.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.