Att ”vara ego” behöver inte vara negativt.
Bli bäst på att leda dig själv
Självledarskap
Lär dig leda dig själv och bli proffs på återhämtning. Det gör dig bättre på att leda andra och prestera själv, men framför mår du bättre. Tidigare vd:n Thomas Lundqvist har tipsen om självledarskap för andra vd:ar.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Strategiska artiklar med tips och analyser.
- 6 fullmatade magasin årligen.
- Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
- 100 procents fokus på vd-rollen.
– Vi behöver vara lite mer egoistiska, på så sätt att vi ägnar mer tid åt oss själva. Du kan bli bättre på att styra dina livsval så att de går i riktning mot vad du verkligen vill, men det kräver reflektion och beslutsamhet, säger Thomas Lundqvist, som har skrivit boken ”Egokoden”.
I boken ger han tips om att stärka sitt självledarskap, inte minst relevant för chefer.
– En vd som inte kan leda sig själv tar slut. Man tappar förmågan på olika sätt, får fysiska och psykiska besvär, drabbas av sömnsvårigheter, etcetera.
Biblioterapi för vd
Thomas Lundqvist använder gärna syrgasmaskerna på flyget som parallell. Som bekant ska den som reser med barn först sätta masken på sig själv, för att sedan fokusera på barnet.
– Utan syre går det inte att stötta andra. Problemet är att vi inte tror att tvärstoppet ska kunna inträffa, att det ska drabba en själv. Dessutom är det skamfyllt att berätta att man mår dåligt, och kan upplevas riskabelt om till exempel styrelseordförande får veta det.
Därför har Thomas Lundqvist alltså skrivit boken om självledarskap, som han kallar för ”biblioterapi för vd:ar”. Han betonar att han inte själv är terapeut, utan ekonom och tidigare vd med ett stort intresse för dessa frågor. Därför har han samlat på sig kunskap från olika håll.
– Att stärka ditt självledarskap, det vill säga satsa på din egen utveckling, innebär att du är redo att lära dig mer om dig själv. Vad du vill och vad som krävs för att du ska bli en bättre ledare för ditt eget liv, säger han.
Experimentera och skriv
För den som följer Thomas Lundqvists råd är det viktigt att experimentera, betonar han:
– De teoretiska kunskaperna ska prövas direkt. Slarva inte. Det handlar om att bygga en bättre inre kondition.
Han rekommenderar också att allt ska dokumenteras.
– Skriv ner dina reflektioner. Det finns en viktig poäng med att sätta ord på allt. Ingen annan behöver se vad du skriver.
Inventera använda timmar
Ett handfast verktyg är att titta närmare på vart dagarna tar vägen.
– Kartlägg vad du gör med veckans alla timmar, i detalj. Var så ärlig som möjligt – det är ingen mening med att lura dig själv.
Redan där, genom att titta på den färdiga sammanställningen av timmar, kan det födas idéer om hur tiden kan användas bättre.
– Träna på att inte ge efter för impulser, som att ständigt kolla mailen. Det är svårt, men behovet kommer att minska efterhand, säger Thomas Lundqvist.
Han förespråkar också en SWAN-analys (se ruta här intill).
– Många företagsledare är vana vid SWOT-analyser över företagets styrkor, svagheter, möjligheter och hot. Den här varianten, SWAN, handlar om individens styrkor, svagheter, ambitioner och behov. Den är ett stöd för personliga prioriteringar.
Prioriteringar bidrar bland annat till att inte ställa orimliga krav på sig själv.
– Att vilja mycket är inte fel, men det går att anpassa kraven till olika faser i livet eller vissa perioder. Pressen är extremt hård i dag, inte minst på grund av digitaliseringen.
Återhämtning prio ett
Ju mer stressad man är, desto större är risken för felprioriteringar, menar Thomas Lundqvist.
– Det är typiskt för en vd att försöka gasa sig ur en stressad situation. Men ju längre det går, desto sämre blir man på att prioritera. Lösningen är att i stället bromsa.
Här kommer han också in på ett särskilt svårt område, nämligen beroende av alkohol, spel eller annat.
– Tyvärr triggas det ofta av stress. Det gäller att försöka sätta stopp i tid, och att söka professionell hjälp när det behövs.
Återhämtning en nyckel
Han nämner ofta vikten av återhämtning.
– Lägg in både små och stora pauser. Gå ut i naturen och hämta luft. Rör på dig – det behöver inte vara hårda, prestationsinriktade träningspass. Ring ett samtal till någon du tycker om. Utmattning och utbrändhet beror inte på överansträngning utan på underåterhämtning.
Thomas Lundqvist konstaterar också att det du gör mycket av blir du bra på, som att gnälla mycket, vara sur, skylla på andra, tänka negativa tankar.
– Ett motmedel är att lägga till en god vana, som tacksamhetstandborstning. Samtidigt som du borstar tänderna tänker du på vad du är tacksam över just där och då. Den positiva energin kan bryta gamla mönster.
Ta fram ditt nuläge
En SWAN-analys hjälper dig att komma fram till vad just du behöver för att må bra. Skriv ner svaren för att göra dem tydliga för dig själv.
- Strenghts: Vad är jag bra på?
- Weaknesses: Vilka områden är jag svagare inom? Inom vilka områden kan jag utvecklas?
- Ambitions: Vilka ambitioner har jag?
- Needs: Vilka behov har jag?