Bara var femte aktiebolag drivs av kvinnor

Affärerna Bara 20 procent av alla aktiebolag i Sverige drivs av en kvinna. Men bland enskilda firmor, en bolagsform som erbjuder betydligt mindre trygghet, står kvinnor bakom en nästan dubbelt så stor andel.

Bara var femte aktiebolag drivs av kvinnor
Andelen aktiebolag som drivs av kvinnor varierar tydligt mellan olika delar av Sverige. Foto: Adobe Stock

– Fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag. Att så få kvinnor driver aktiebolag innebär att vi skulle kunna ha väldigt många fler jobbskapare. För att komma dit behöver Sverige stärka trygghetssystemen så att de ger samma skyddsnät åt företagare som åt anställda, säger Boo Gunnarsson, företagarexpert på Visma Spcs.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Visma Spcs kartläggning visar att kvinnor bara driver 20 procent av Sveriges aktiebolag. Samtidigt väljer betydligt fler kvinnor att starta enskild firma: Drygt var tredje enskild firma, 35 procent, drivs av en kvinna. Det innebär att många kvinnliga företagare inte får del av den större trygghet som ett aktiebolag innebär.

– För att skilja på företagets och den privata ekonomin är aktiebolag den tryggaste bolagsformen och sänker risken med att driva eget avsevärt. Dessutom är det en bolagsform som många större företag och offentlig verksamhet uppskattar att göra affärer med, menar Boo Gunnarson.

Andelen aktiebolag som drivs av kvinnor varierar tydligt mellan olika delar av Sverige. Stockholms län toppar listan i kraft av att 23,1 procent av länets företag drivs av kvinnor, följt av Gotland och Uppsala län. Lägst andel aktiebolag som drivs av kvinnor har Jönköpings län med 15,3 procent.

– Det är anmärkningsvärt att skillnaden är så stor mellan andelen kvinnor som driver aktiebolag jämfört med enskild firma. Eftersom den som väljer aktiebolag ofta är mer långsiktig är det angeläget att sänka trösklarna så att fler kvinnor satsar på sina affärsidéer i aktiebolag, säger Boo Gunnarson.

Ett av de vanligaste skälen till att avstå från att starta eget överhuvudtaget är oro för den egna ekonomin om företaget skulle gå dåligt. Det visar tidigare undersökningar som Visma Spcs har genomfört.

Kartläggningen har gjorts med hjälp av statistik från kreditupplysningsföretaget UC. För aktiebolag har registrerad verklig huvudman, ägare eller kontaktperson använts för att avgöra om ett bolag drivs av en kvinna eller man.

Tips: Fyra steg för att lyckas med din företagsstart

– Skaffa en hemsida och börja marknadsföra ditt företag till din tänkta målgrupp.

– Håll koll på (onödiga) kostnader, exempelvis inköp av något du kanske kan hyra i stället.

– Fokusera på omsättning och gör förändringar när något du säljer inte genererar tillräckliga intäkter.

– Lär av andras erfarenheter genom att skaffa en mentor.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.