Aktiebolagsrätt och demokrati?

Krönika Liljevalchs vårsalong är mitt första vårtecken. Stämmoperioden det andra. När kung Bores grepp lossnar brukar den första bolagsstämman göra sig påmind.

Aktiebolagsrätt och demokrati?
Malcolm Wiberg är partner på advokatbyrån Westerberg och krönikör i Vd-tidningen.

Liljevalchs vårsalong är mitt första vårtecken. Stämmoperioden det andra. När kung Bores grepp lossnar brukar den första bolagsstämman göra sig påmind. Sedan följer ett pärlband av stämmor fram till tiden mellan hägg och syren, då de ger plats åt skolavslutningar, studenter och förstås, sommaren. Jag minns hur min professor i Uppsala välkomnade oss till en föreläsning i aktiebolagsrätt med repliken – ”aktieägarnas rätt att närvara och utöva sin rösträtt på bolagstämman är den fundamentala demokratiska princip på vilken vår aktiebolagsrätt vilar”. Många gånger har jag i tanken återvänt till honom. Det finns något högtidligt, nästan sakralt, att som ordförande knacka klubban i bordet, be att dörrarna slutes och hälsa aktieägarna välkomna till årets bolagsstämma.

Liljevalchs besöker jag alltid med min gode vän Thomas. Så var tanken också i år. Jag surfade in på  Liljevalchs hemsida för att stämma av öppettider, bara för att mötas av beskedet att salongen 2021 blivit en sommarsalong med ny vernissagedag i april! Vad innebär det tänker jag – kommer inte våren, blir det sommar direkt i år?

Knappt har jag landat i besked från Liljevalchs när det plingar till i inboxen. Det är ett mail från en aktieägare som vill ställa ett motförslag till valberednings förslag till styrelse. Det är inget fel på förslaget skriver han, ”men jag har en ännu bättre kandidat till styrelsen, – hur gör jag för att nominera honom?”  Jag vänder runt mailet och börjar svara bara för att inse att jag inte har en aning.

Jag ska vara ordförande på stämman. Som många andra den märkliga vår har vi använt oss av den så kallade pandemilagen som ger bolagen rätt att hålla stämman med poströstning och utan fysisk närvaro. Inga konstigheter med det. Bortsett från just detta – hur utövar man sina rättigheter på en stämma när man inte få vara där? Hur ställer man ett motförslag till valberedningens förslag vid poströstning! Jag tittar i lagboken. Inget svar. Jag ringer några advokatvänner, ingen vet. Till slut ringer jag myndigheten. Efter lite kopplande får jag veta att det inte går. Det är nog ingen som tänkt på det blir svaret. Ingen som tänkt på det, hur är det möjligt?

Så läggs ytterligare en anomali till vår märkliga värld 2021.  Mina tankar går osökt till Groucho Marx “Those are my principles, and if you don’t like them… I have others”. Att Liljevalchs vårsalong blir en sommarsalong, kan man väl leva med. Men att den ”fundamentala demokratiska princip på vilken vår aktiebolagsrätt vilar” ändrats med ett pennstreck utan att någon ”tänkt på det” har en lite annan tyngd. Man undrar stilla vilka andra demokratiska principer som  kommer att få stryka på foten detta märkliga år.

Fakta

Malcolm Wiberg

Är advokat och vd för Westerberg & Partners Advokatbyrå. Tidigare var han ordförande och vd för Advokatfirman Lindahl i Stockholm. Han är författare till ”Medvetet Ledarskap – Att förändra en företagskultur”.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.