Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Är du din egen hjärnas fånge?

Krönikan Ett årsskifte är en bra tid för reflektion. Hur känns det inombords? Finns det saker, personer eller situationer som ger dig huvudvärk eller magont? 

Är du din egen hjärnas fånge?
Johanna Palmér är krönikör hos Vd-tidningen.

Ett årsskifte är en bra tid för reflektion. Hur känns det inombords? Finns det saker, personer eller situationer som ger dig huvudvärk eller magont?

Ärlig reflektion, på djupet, tar tid och kraft. Det är inte lätt att avslöja sina egna föreställningar. Särskilt om bilden av vem man är har befästs under lång tid, uppmuntrats av föräldrar, lärare och bekräftats av vänner och kollegor.

Du kanske tycker att det är avgörande att visa upp en putsad fasad. Vara välklädd, välstädad, kontrollerad, aldrig tappa fattningen. Du får uppskattning för ditt fina hem, ditt klanderfria yttre. Du lägger åtskillig tid på att hålla ordning hemma, städa bilen, tvätta duken som det kom glass på och byta sängkläderna varje vecka. Städa som en galning innan gästerna kommer. Din felsökningsradar identifierar omedelbart felaktigheter; ett oborstat hår, en saftfläck eller en skrynklig skjorta på din partner.

Först: Vilken fiktiv bild i ditt huvud är det som du jämför med? Hur har den kommit till? Har du skapat den genom de instagram-konton du följer? Har du fått med den hemifrån? Eller har du fått den av grannarna, din vänskapskrets eller media?

Sedan: Känner du dig nöjd och lugn med de föreställningarna, de mentala måttstockarna? Eller är det så att glappet mellan bilden i ditt huvud och hur verkligen ter sig, stressar dig?

Många lever ett helt liv inkapslade i en stelbent mental bild av hur saker och ting borde vara, utan medvetenhet om att man själv målat upp bilden. I full fysisk frihet är många ändå fångade i föreställningar och värderingar. Som kanske blockerar njutningsfulla dimensioner som tacksamhet och glädje.

Jag tycker att det är kraftfullt att tänka att saker och ting, eller situationer eller personer, varken är bra eller dåliga i sig själva. De är bara som de är. Det är inte förrän man tänker något om dem, som de blir till det ena eller det andra. Så resonerade filosofer redan för tusentals år sedan, men vårt moderna samhälle älskar att dela upp saker, situationer eller personer i bra eller dåliga högar.

Frost är Disneys mest framgångsrika och mest inkomstbringande animerade film någonsin. T-shirts, klistermärken och pyjamasar säljer för enorma summor varje år. Texten i den Oscars-vinnande låten ”Slå dig fri”, sjunger jag gärna med i. Det är befriande att skaka av sig mentala föreställningar som begränsar, skadar eller blockerar ett inre lugn. Det är, åtminstone i teorin, enklare och effektivare än att strida mot verkligheten.

Ett nytt år är här. Är det dags att slå dig fri från sammanhang, personer eller saker som känns för trånga?

Fakta

Johanna Palmér

Styrelseproffs, fristående samhällsdebattör och föreläsare inom hållbart ledarskap. Utsedd till Årets Ledare och Årets Samhällsutvecklare i Linköping/Norrköping.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Vd-tidningen sparar mina uppgifter.
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.