Vem blir belönad hos er?

Krönikan Tänk dig en vd-kompis som har ett hyfsat fungerande företag. Ledningsgruppen drar hyfsat åt samma håll. Missförstånden är inte överdrivet stora och lönsamheten är hyfsat god. Allt är bra, eller?

Vem blir belönad hos er?
Antoni Lacinai är krönikör hos Vd:tidningen.

Din kompis känner att det inte är tillräckligt. Det går att kräma ur lite till. Och nog har avdelningarna gått väl långt med alla fikapauser och rundpingis, och där allt är happy happy. Och vad gör egentligen Stina på kundsupporten och Petter på logistikavdelningen? Vd:n ser ingen riktig output där, även om många verkar gilla deras bullar på fredagar och AW en gång i månaden.

Din kompis funderar på att röra om i grytan, skapa mer intern konkurrens och rekrytera några högpresterare som kan sätta tonen och ”levla” upp hela organisationen.

Sagt och gjort. Vd:n får dit ett par stjärnsäljare, helt hänsynslösa förvisso men jädrans vilken fart det blir på försäljningen. Nu blir det mer att göra för både Stina och Petter. De verkar inte lika nöjda men ärligt; varför ska de rulla tummarna när alla andra jobbar så hårt?

Efter ett tag slutar Stina och Petter går in i väggen. Kanske lika bra. Vd:n befordrar några hårdingar som alltid tyckt att det varit för mycket kramar och annan skit på jobbet. Mer intern konkurrens. Kör så det ryker!

Men nu börjar problemen. De nya kunderna som stjärnsäljarna lockat in, lägger inga nya beställningar. Existerande kunder som tidigare ringt direkt till logistikavdelningen för att prata med Petter, hamnar istället hos någon som hänvisar till kundsupporten. Kundsupporten hackar betydligt sedan Stina lämnat och den nya avdelningschefen inför policies som ingen riktigt förstår men de blir utskällda om de inte följer dem. Ingen vågar längre hjälpa kunden. På nästa kundundersökning får bolaget sämre resultat än de haft de senaste tio åren. Siffrorna pekar neråt. Först långsamt, sedan snabbt. De nya säljarna drar som en avlöning till nya betesmarker. De som är kvar… ja, medarbetarundersökningen är inte direkt någon munter läsning. Ingen verkar längre ha kul. Skratten har tystnat. Cheferna får bottenbetyg. Vd:n också. Din kompis kommer till dig och ber om tips.

Du säger:

”Meditera över de här frågorna:

• Vilka belönar du på jobbet?

• Vilka befordrar du?

• Vilka presterar bra eller dåligt?

• Vilka får andra att prestera bra eller dåligt?

• Vilka bidrar till god stämning när de är där?

• Vilka bidrar till god stämning när de inte är där?

I svaren finns svaret.”

Kommunikation, arbetsglädje och resultat går hand i hand. Glöm inte arbetsglädjen.

Fakta

Antoni Lacinai

Han är föreläsare, författare och utbildare i kommunikation, mål och möten. Han har de senaste 25 åren jobbat med att hjälpa företagsledare att förbättra sin kommunikation. Han har nu senast skrivit boken ”Missförstå mig fel”.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.