Är det värt att satsa?

I SVT:s Draknästet är det snabba puckar som gäller. På en kort stund ska drakarna bestämma sig för om de vill investera i någon av deltagarnas idéer. Men hur avgör man vad som är värt att satsa på?

Är det värt att satsa?

Susanna Falkengren är inte bara advokat, hon är också riskkapitalist. Tillsammans med Douglas Roos, Sven Hagströmer, Mats Gabrielsson och Richard Båge utgör hon drakarna i SVT:s dokusåpa Draknästet. Dit kommer entusiastiska entreprenörer som vill få hjälp att ta sina idéer vidare. Men till skillnad från det mesta i dokugenren handlar Draknästet om verkligheten. Det är riktiga affärsidéer och riktiga pengar: Susanna Falkengrens pengar.

Vd: Vad utmärker en idé som du är beredd att satsa på?

– Det är en kombination av affärsidn och person. Jag använder både magkänsla och min erfarenhet för att bedöma vad jag tror kommer att slå. Sedan gäller det förstås att titta på konkreta saker som siffror, vilka konkurrenter som finns, vilka styrkor och svagheter idén har och vilka möjligheter och risker det skulle finnas med att satsa pengar. Man får också ut mycket av att undersöka den som vill att man ska satsa kapital i ett projekt. I personens bakgrund hittar man ofta ledtrådar till om det han eller hon presenterar är trovärdigt.

Vd: Kan man veta om en idé håller innan man satsat några pengar?

– Det kan man aldrig veta! Man kan tro, men närmare än så kommer man inte. Om man håller på med riskkapital som jag gör så får man räkna med att nio av tio projekt inte kommer att lyckas.

Vd: Det är snabba ryck i programmet, hur mycket tid har ni på er att bestämma om ni vill investera?

– Lite längre tid än vad som syns i rutan har vi. Efter entreprenörernas presentationer har vi möjlighet att ställa kompletterande frågor och titta igenom kalkyler. Som längst tror jag att vi höll på i två timmar med en affärsidé. Men någon möjlighet att plocka in kompletterande information eller kontrollera uppgifterna har vi inte. Därför är det extra viktigt att man är bra på att bedöma personen bakom projektet.

Vd: Hur ska en bra affärsplan vara utformad?

– Det finns bra standardmallar på nätet som jag tycker att man kan utgå ifrån. Men det är viktigt att den är tydlig och genomtänkt, ger en bra bild av branschen och hur finansieringsbehovet ser ut. En swot-analys med styrkor/svagheter och möjligheter/risker tycker jag alltid ska ingå.

Vd: Är det någon skillnad på att värdera andras idéer och sina egna?

– Nja, jag tycker nog att det är svårare att värdera mina egna idéer än andras. Kanske är det lätt så att man blir lite för förälskade i de idéer man kläckt själv och då är det svårare att se objektivt på dem.

Vd: Vad är det viktigaste man ska tänka på om man tänker söka riskkapital till ett affärsprojekt?

– Till dem som frågar det brukar jag alltid säga samma sak: Ta inte riskkapital om du kan klara dig utan! För tar du in riskkapital så kommer du ju också att vara tvungen att dela kakan med någon annan om det går bra. Dessutom har du inte längre samma möjligheter att själv styra över hur du vill att ditt företag ska utvecklas.

Men ibland behöver man resurser utifrån för att över huvud taget kunna utveckla sin idé. Se då till att du får in kompetens och inte bara pengar i företaget. Nätverk, distributionskanaler och stöttning av någon med mer erfarenhet är oftast minst lika viktigt som de ekonomiska resurserna. Sedan gäller det självklart att komma överens och skriva ordentliga avtal så att man vet vad man kommit överens om.

Vd: Vilken affärsidé är du mest stolt över att du varit med och förverkligat?

– Jag vet inte om jag tycker att jag kan ta på mig ansvaret för att något har förverkligats. Däremot är jag väldigt stolt över att ha kunnat hjälpa några tjejer som arbetar med konsulting inom miljöbranschen och som det gått väldigt bra för. Men där handlar det mer om vad jag har kunnat göra i min roll som advokat än som riskkapitalist.

Vd: Har du gjort någon investering som blivit ett riktigt fiasko?

– Det har jag säkert gjort, låt mig tänka efter… det är nog något på börsen, aktier som jag trott på men som slagit fel. Det är oftast när man inte kan påverka som det blir ett totalfiasko, för annars brukar man kunna gå in och styra upp när det är på väg åt fel håll.

Vd: Ni är fem rikskapitalister i Draknästet, är det stor skillnad på hur ni bedömer deltagarnas idéer?

– Ja det är det. Det beror helt på vilken erfarenhet man har sedan tidigare och vilka kunskaper man har inom olika områden. Jag har satsat på idéer som ingen av de andra drakarna trodde på. Man måste våga gå sin egen väg.

Vd: Vem av er är mest svårflirtad?

– Det tror jag att jag är. För mig är det viktigt att känna väldigt mycket för de projekt jag ska gå in i. Jag har också lagt ner väldigt mycket tid i de företag som jag har satsat på, mycket mer än jag hade insett att jag skulle göra när jag gav mig in i Draknästet. I princip jobbar jag just nu åtminstone 25 procent av min tid med dessa företag.

Vd: Slutligen en samvetsfråga. Vilket är viktigast i Draknästet, att tjäna pengar eller att synas i rutan?

– Mmm, att synas är inte så viktigt alls. Går det bra så är det så klart kul att tjäna pengar. Men framför allt är det en utmaning som jag inte varit med om förut och det är spännande.

Fakta

Susanna Falkengren

Susanna Falkengren är advokat och affärsjurist med företagsförvärv, kommersialisering av innovationer och it-branschen som specialområden. Hon arbetar på advokatfirman Gulliksson i Lund där hon också bor. 2007 startade hon tillsammans med sin bror Peter Falkengren riskkapitalbolaget Exipos Invest, som bland annat har intressen i onoterade bolag inom medicinteknik, miljöteknik och verkstad. Susanna Falkengren är arbetande styrelseledamot med ansvar för att hitta nya investeringsobjekt. I egenskap av riskkapitalist är hon en av drakarna i årets upplaga av SVT:s dokusåpa Draknästet.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.