Om medarbetarna på ett företag inte vet vilket varumärket är och vad det står för kan de inte heller kommunicera ut det till kunderna. För att varumärket ska bli starkt för kunderna krävs alltså att det är starkt även bland medarbetarna.
– Det är kundernas upplevelse av ett varumärke som avgör om det är sant eller på låtsas, samtidigt kan man inte ha nöjda kunder om man inte har nöjda medarbetare. Är medarbetaren inte nöjd, är inte kunden heller det. Kunderna har det inte roligare än vad du själv har det, säger varumärkesexperten Kaj Runelund som skrivit boken Varumärkestango.
Varumärke=relationer
För att få ett starkt externt varumärke menar Kaj Runelund att man därför måste börja inifrån med företagets värdegrund. Om ett företag inte har en gemensam värdegrund och inte vet vad varumärket står för internt, kommer varumärket att urholkas eftersom medarbetarna inte kan kommunicera ut det till kunderna.
– I bland borde man tänka relationer och skita i varumärket. Slår vi ihjäl varandra internt vill inte kunderna handla. Ett företags varumärke kan aldrig vara starkare än summan av kvaliteten på relationerna, säger han.
Varumärket är heller aldrig bättre än den senaste relationen till kunderna. Som exempel återger Kaj Runelund en händelse ur sitt eget liv som inträffade för en tid sedan. Han hade handlat en fläskfilé som visade sig vara härsken. När han gick tillbaka till mataffären frågade de honom om kvitto, något som fick honom att känna sig misstrodd. Han berättar att just då var inte matvarukedjans varumärke så mycket värt för honom.
– Vi har alla upplevelser av osanna varumärken. De som inte håller vad de lovar och inte ger den upplevelse de lovar. Men ju starkare varumärke man har, desto mindre roll spelar ett surt butiksbiträde, berättar Kaj Runelund.