Allt fler jobb blir högkvalificerade

Arbetsmarknad Samtidigt som antal jobb i Sverige minskade under pandemiåret 2020 så ökade antalet högkvalificerade tjänstemannajobb. Det visar siffor som bygger på statistik från SCB.

Allt fler jobb blir högkvalificerade
Pandemin stöper om arbetsmarknaden, menar Katarina Lindahl, Unionen. Foto Unionen.

Allt fler jobb skapas i den kunskapsintensiva näringen. Det visar en analys från Unionen som utvärderat statistik från SCB. Analysen visar att antalet högkvalificerade tjänstemannajobb med krav på högskolekompetens ökade i 16 av 21 län. Totalt fick Sverige 55 000 nya högkvalificerade tjänstemannajobb under 2020. Det är en ökning med 2,6 procent.

Katarina Lundahl är chefsekonom på Unionen och ser tydliga tecken på hur arbetsmarknaden utvecklas.

– Trots att 2020 var ett krisår ser vi en glädjande utveckling av högkvalificerade tjänstemannajobb i hela landet. Coronakrisen har ökat omstöpningen av svensk arbetsmarknad. Tillväxten av jobb sker framför allt inom kunskapsintensiva tjänstenäringar. Det handlar bland annat om IT-, ingenjörs- och konsultjobb, säger Katarina Lundahl, i ett pressmeddelande.

Den största ökningen sett till antalet nya tjänstemannajobb som kräver högskoleutbildning eller motsvarande fick Stockholms län med 27 000 nya tjänstemannajobb.

Den största procentuella ökningen skedde i Dalarnas län. Dalarna ökade antalet högkvalificerade tjänstemannajobb med 4000. Det är en ökning med 10 procent sedan år 2019.

–  Fler högkvalificerade tjänstemannajobb var en tydlig trend på svensk arbetsmarknad redan före pandemin. När restriktionerna nu släpps kommer vi se en återväxt av jobb som inte kräver högre utbildning, samtidigt som trenden med fler högkvalificerade tjänstemannajobb kommer fortsätta vara stark under kommande år, säger Katarina Lundahl.

Samtidigt som antalet tjänstemannajobb som kräver högre utbildning ökade så minskade jobben år 2020 totalt sett. Totalt minskade antalet anställda under år 2020 med 64 000, vilket motsvarar 1,4 procent.

Län där jobb med krav på högskoleutbildning ökade mest:

  • Dalarnas län plus 10 procent
  • Jönköpings län plus 8 procent
  • Hallands län plus 8 procent
  • Kronobergs län plus 6 procent
  • Örebro län plus 5 procent

Län där jobb med krav på högskoleutbildning minskade mest:

  • Gävleborgs län minus 6 procent
  • Blekinge län minus 4 procent
  • Jämtland minus 3 procent
  • Skåne är det län där kraven på högskolekompetens står stilla och varken ökar eller minskar.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.