8 tips för ett klimatvänligt kontor

Det finns flera förbättringar man kan göra på sin arbetsplats för att göra den mer miljövänlig och samtidigt trevligare spendera tid på. Shoppingplattformen ShopAlike ger här tips för ett klimatvänligt kontor.

8 tips för ett klimatvänligt kontor
Foto: Adobe Stock

1.Byt till ledbelysning

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Problem: Traditionella lysrör, som används på många kontor, kan innehålla 3,5-4mg kvicksilver per rör – vilket är skadligt för människor och djur samt förorenar luft, vatten och mark.

Grön lösning: Att byta till LED-belysning förbrukar 75 procent mindre energi och förlänger lampans livslängd med 25 procent.

2. Skriv ut på återvunnet papper

Problem: Produktionen av papper är skadligt för miljön, växter och djur – och kräver stora mängder energi att producera.

Grön lösning: Vid behov, välj återanvändbart papper och skriv ut på båda sidor för att minska förbrukningen. Produktionen av återvunnet papper sparar inte bara 17 träd per ton pappersproduktion jämfört med nyproducerat papper, utan kräver också 70 procent mindre energi och vatten.

3. Byt ut luftkonditioneringen mot gröna växter

Problem: Luftkonditionering och fläktar utgör 20 procent av den totala el som används i kontorsbyggnader runt om i världen.

Lösning: En grön lösning är att inreda kontoret med växter. Studier har visat att växter kan sänka rumstemperaturer med upp till 10 ℃ och hålla luftfuktigheten på en behaglig nivå mellan 30-60 procent. Dessutom fungerar de som naturliga luftrenare – studier visar att detta kan öka produktiviteten på arbetsplatsen med upp till 15 procent.

4. Laga droppande kranar och undvik att diska under rinnande vatten

Problem: En långsam läcka på 120 droppar per minut, slösar 65 liter vatten dagligen, vilket kan ge upp till 23 875 liter på ett år.

Lösning: Den första och kanske enklaste förändringen är att laga droppande kranar. Undvik dessutom att diska under rinnande vatten samt att skölja disken innan du laddar diskmaskinen. Dina tallrikar kommer fortfarande bli rena så länge som du skrapar av matresterna. Och du, vänta tills diskmaskinen är full innan du startar den.

5. Minska mängden mjölk i kaffet

Problem: Fyra koppar kaffe dagligen, per år, har samma koldioxidavtryck som att köra 64,37 km i en vanlig bil. Trots detta är det mjölken som är den stora miljöboven, tre stora koppar Café Latte dagligen under ett år motsvarar samma CO2-utsläpp som en flygning halvvägs genom Europa.

Lösning: Välj typ av mjölk till kaffet med omsorg. Ekologisk mjölk eller ett växtbaserat alternativ är bättre för miljön.

6. Byt till ekologiskt kaffe, bönkaffe eller nedbrytbara kaffekapslar

Problem: Kaffe är ett allvarligt problem när det gäller den negativa effekt som det har på klimatet. Till exempel tar vanliga kaffekapslar i genomsnitt 150-500 år att brytas ner i deponier.

Lösning: Fortsätt njuta av din kopp kaffe genom att välja ekologiskt eller Fairtrade-märkt kaffe eller kaffebönor, biologiskt nedbrytbara kaffekapslar eller ekologiska bönor.

7. Byt ut den enkelspolande toaletten mot en dubbelspolande

Problem: Toaletter spolar med färskt vatten. Detta onödiga avfall står för cirka en tredjedel av vår totala konsumtion av färskvatten.

Lösning: Att byta ut enkelspolade toaletter mot dubbelspolande sparar cirka 67 procent av den totala vattenförbrukningen. Förutom att kraftigt minska vattenförbrukningen kommer du också att spara pengar på vattenräkningen.

8. Välj gröna produkter för menstruationscykeln

Problem: Visste du att många mensskydd innehåller plast? Till exempel kan mängden plast i ett paket bindor motsvara 4 plastpåsar. Det är inte bara dåligt för miljön, utan kan också vara dåligt för kroppen.

Lösning: Det finns en mängd olika ekologiska mensskydd som både skyddar natur genom en kortare nedbrytningstid – men som också är ett bättre alternativ för din kropp.

Rapport från Shop Alike 

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.