7 av 10 vill ha mer feedback på jobbet

Feedback Att chefen ger feedback är en nyckelfaktor för medarbetarnas kompetensutveckling och arbetsglädje. Hela sju av tio skulle också önska mer återkoppling – positiv eller negativ – på jobbet, visar en ny undersökning.

7 av 10 vill ha mer feedback på jobbet

Många pratar i dag om vikten av att ta ansvar för sin egen kompetensutveckling och att få feedback är då ett viktigt steg i den riktningen. En sund feedbackkultur ger mer motiverade medarbetare och större möjligheter att attrahera, rekrytera och behålla anställda.

De allra flesta svenskar önskar sig också mer återkoppling på jobbet. Hela sju av tio anställda – 71 procent – skulle vilja ha mycket eller något mer feedback i sitt arbete, enligt undersökningen Manpower Work Life.

Negativ återkoppling

Majoriteten av de tillfrågade – 88 procent – anser att positiv feedback är det som ganska eller väldigt mycket är det som bäst hjälper oss framåt på jobbet. Men även negativ återkoppling har ett värde – 61 procent uppger att negativ feedback bidrar till utvecklingen ganska eller väldigt mycket.

Att ge negativ feedback är dock mycket svårare att både ge och få, konstaterar Elisabeth Skol, HR-direktör på Manpower Group Sverige.

– För att kunna säga något negativt på ett sätt som landar bra krävs att det finns respekt, tillit och att du gör det med gott uppsåt. Ha perspektivet att feedback är en gåva för att få andra att växa.

Feedback till chefen

Extra svårt kan det vara att som medarbetare ge feedback till chefer och ledningsgrupp. 57 procent av de tillfrågade uppger ändå att de arbetar på en arbetsplats med ”open door policy”, alltså där medarbetarna alltid är välkomna in till chefen för att ge återkoppling.

– En bra chef agerar föredöme genom att själv både ge feedback och efterfråga feedback från sina medarbetare. Det avdramatiserar. När människor känner tillit och är hjälpsamma mot varandra blir samarbetet mer effektivt, kreativiteten ökar och kvaliteten blir högre, kommenterar Elisabeth Skol.

Läs även: Vägen till nöjda kunder går via nöjda medarbetare.

Några nyckeltal från undersökningen

57 procent arbetar på en arbetsplats med ”open door policy”

66 procent av alla får bara eller mest positiv feedback.

15 procent får lika mycket positiv som negativ feedback.

7 procent får mest eller bara negativ feedback.

8 procent får ingen feedback alls.

71 procent vill ha något mer eller mycket mer feedback.

19 procent vill inte ha mer feedback.

88 procent anser att positiv feedback hjälper till att utvecklas ganska eller väldigt mycket.

61 procent anser att negativ feedback hjälper till att utvecklas ganska eller väldigt mycket.

Om undersökningen

Manpower Work Life är Sveriges största arbetslivspanel med närmare 20 000 personer som regelbundet får svara på aktuella frågor om arbetslivet. Den senaste undersökningen genomfördes av Inizio på uppdrag av ManpowerGroup och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 3 878 personer svarade på undersökningen.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.