-->

6 punkter för en ostörd ledighet

Semester En avkopplande semester är väl förberedd. Här är sex saker att bocka av innan sommarhatten åker på!

6 punkter för en ostörd ledighet
Snart är det sommarhatten på. Men först är det några saker att bocka av. Foto: Stock Adobe

Det börjar dra ihop sig till sommarledighet. Vare sig det är stranden, fjällvandringen eller sommarhuset som hägrar, så har det säkert föregåtts av noggrann planering.

För en smidig övergång till semesterläget krävs förstås en del förberedelser. Och som den rutinerade och strukturerade vd du är, så har du säkert redan checkat av det mesta. Men här kommer ändå en lista som påminner om bra saker att tänka på inför ledigheterna. Inte minst som en service till medarbetarna som stannar kvar och håller ställningarna under din frånvaro!

  1. Påminn medarbetarna om fördelarna med er arbetsplats. Sommaren är en tid då beslut om att byta jobb brukar växa fram. Underlätta valet att stanna kvar genom att till exempel påminna om vad ni åstadkommit under året, och lyfta spännande aktiviteter som är planerade för hösten.
  2. Begär och boka in din ledighet, hitta ersättare som täcker för dig under dessa dagar och informera kollegorna om när och hur länge du är borta. Om dina ersättare är väl förberedda minskar risken för oväntade problem som kräver din inryckning.
  3. Påminn om och godkänn också dina medarbetares semesteransökningar. Många väntar in i det sista med att välja vilka dagar de ska ta ut.
  4. Om du har kunder som kan förväntas söka dig under sommaren, kommunicera datumen för din frånvaro och ge dem kontaktuppgifter till dina ersättare.
  5. Bestäm hur tillgänglig du ska vara under semestern, om och när du ska gå in och beta av jobbmejlen. Kanske har du inte förmånen att kunna vara helt urkopplad under sommaren, men ett bra mellanläge kan vara att boka in några halvdagspass under juli-augusti.
  6. Skriv din personliga att-göra-lista för när du kommer tillbaka. Har ledigheten gjort sitt kan det vara svårt att minnas vad som måste prioriteras när du är igång igen. En given punkt är: slå av autosvar på mejlen. För den glömmer du garanterat på.

Källa: Personio m fl.

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.