5g-nät för företag lockar företag och operatörer

5g Egna 5g-nät för företag lockar. I Sverige har Ericsson och Telenor skapat ett till Atlas Copco och globalt lanserar nu Verizons företagsdel och Nokia tillsammans möjligheten att ansluta sig till deras 5g-plattform för privata nät för företag.

5g-nät för företag lockar företag och operatörer
Foto: Mikael Sjöberg

Det finns ett intresse från företag att ha egna 5g-nät för kommunikation inom sina lokaler. Nyligen meddelade Atlas Copco att man i samarbete med Ericsson och Telenor gjort en 5g-installation i integrationslaboratoriet i Sickla ”som är en av de första implementeringarna av en 5g-infrastruktur i industriell miljö.”

Målet för Atlas Copco är att tillverka 5g-uppkopplade produkter, så då behövs 5g-nätet. Men man ser också klara fördelar med ett 5g-nät jämfört med wifi i fråga om högre hastighet, mindre fördröjning samt att mobilnätet är mer stabilt.

– På grund av industrins ökande behov av flexibilitet har vi även en stor del system som är uppkopplade trådlöst genom olika teknologier. 5g-nätet skapar utökade möjligheter inom automatisering och intelligenta system, säger Lars Eklöf, ansvarig för Atlas Copco Motor Vehicle Industry Division i ett pressmeddelande.

Igår anordnade Verizon Business ett globalt pressmöte där man tillsammans med Nokia meddelade att man nu har en internationell plattform för privata 5g-nät för företag. Möjligheten finns för globala företag i Europa samt i Asien- och Stillahavsområdet att ansluta sig – och har Verizon inte egen tillgång till nät där så kommer man att samarbeta med lokala nätägare för att kunna erbjuda tjänsten där.

Verizon anger att utöver de fördelar som Atlas Copco ser så är en viktig fördel i ett privat 5g-nätverk ”möjligheten för företag, särskilt inom tillverkning, distribution och logistikcenter, att kunna driftsätta och ha ett skräddarsytt mobilnätverk på plats, vilket eliminerar behovet av att sända data genom offentliga nätverk”.

Vad är då ett privat 5g-nät? Jo det är ett mobilnät som består av små basstationer som kopplar upp sig företagets lan och applikationer. Utöver det behövs också ett gränssnitt från leverantören där man kan göra inställningar samt jobba med olika typer av automatisering.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.