5 tips för ett lyckat distansarbete

HR & Arbetsmiljö Som chef har man ansvar för arbetsmiljön, samtidigt som det är svårt att ha koll på distans. Att boka in ett samtal om arbetsmiljön är en enkel lösning som brukar fungera bra. Men hur undersöker man arbetsmiljön hemma hos de anställda?

5 tips för ett lyckat distansarbete
Att förändringen från kontorsjobb till distansarbete kunde gå så fort hade väl ingen anat för ett år sedan.

Att chef och medarbetare pratar om hur det funkar att jobba hemma vid ett videomöte är ett enkelt sätt att få en bild av hur arbetsmiljön ser ut för var och en, och vad som behöver förbättras. Det handlar inte bara om de ergonomiska förutsättningarna, utan också om saker som stöd från kollegor, sociala kontakter och nya samarbetsformer.

– Det kan vara bra med några hållpunkter under samtalet, för att ringa in det som är viktigt och inte missa något, säger Lisa Markström, projektledare på Prevent, som varit med och tagit fram en kostnadsfri checklista som chef och anställd kan använda för att gå igenom arbetsmiljön.

Att förändringen från kontorsjobb till distansarbete kunde gå så fort hade väl ingen anat för ett år sedan. Många av förändringarna är här för att stanna, tror Prevents vd Maria Schönefeld.

– Coronapandemin har förändrat vårt sätt att arbeta för evigt. Det kommer aldrig mer att bli som förr. Den stora utmaningen framöver blir att se över hur vi vill jobba i framtiden, vilken roll kontoren ska spela, hur vi ska mötas och hur vi ska samarbeta, menar Maria Schönefeld.

Ett ökat distansarbete ställer krav på förutsättningarna att sköta arbetet hemifrån. Var och en behöver tänka igenom sin egen arbetsmiljö och göra det bästa av situationen, men det behövs också stöd från chefen för att hitta lösningar som fungerar. Att förbättra ergonomin kan till exempel handla om att få låna hem en skärm och en kontorsstol. Att minska känslan av ensamhet är svårare, så då gäller det att vara kreativ. Kanske kan man vara uppkopplad och göra vissa arbetsuppgifter tillsammans, även om arbetet vanligtvis inte är organiserat så.

– Checklistan om distansarbete har laddats ner av många redan, vilket visar att det finns ett stort intresse att skapa en bra arbetsmiljö hemma. Det handlar inte om bara några veckor som vi kanske trodde först, utan vi behöver hålla länge i distansarbetet, säger Lisa Markström.

Tips om distansarbete inklusive checklistor

FEM TIPS FÖR LYCKAT DISTANSARBETE

• När du jobbar hemma finns det risk att du förlorar de naturliga pauserna. Ta korta, regelbundna pauser för att röra på dig. Ställ gärna in ett alarm så att du inte glömmer bort dem!

• Växla gärna plats där du arbetar (skrivbord, matbord, soffa). Försök också växla mellan telefon, mejl och videomöten.

• Inför rutiner som morgon-, lunch- och eftermiddagspromenad. Dagsljuset påverkar hormonbalansen i kroppen positivt.

• Se till att ha avstämningar med chefen eller medarbetaren. Stäm av läget men även arbetsuppgifter, arbetsbelastning och uppföljning av mål.

• Boka in informella möten med arbetskamrater, till exempel videofika eller gåmöten per telefon.

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.