5 digitala tips till småföretagare

Digitalisering & IT En ny undersökning visar att varannan småföretagare använder digitala arbetsverktyg mer nu jämfört med hur de arbetade före coronakrisen. Var femte uppger också att de använder molntjänster i större utsträckning nu än för ett år sedan.5 digitala tips till småföretagare
Det har aldrig varit enklare att starta och driva företag, tack vare de digitala arbetsverktyg som finns i dag.

– Ju fler småföretag som drar nytta av digitaliseringens möjligheter, desto bättre. Eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag är utvecklingen glädjande för hela Sverige, säger Helene Struthers, digitaliseringsexpert på Visma Spcs som genomfört en undersökning bland nära 1 500 småföretag.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Under pandemin har vikten av digitaliseringen blivit extra tydlig. Vissa näringar har drabbats hårt av coronakrisen, men många småföretagare med digitala arbetssätt har kunnat verka nästan som vanligt eller snabbt ställa om verksamheten.

Hälften av småföretagen, 49 procent, använder digitala arbetsverktyg mer i sitt företagande nu jämfört med hur de arbetade före coronakrisen. Dessutom har två av tio, 21 procent, fler av sina system i molnet nu än för ett år sedan. Med molntjänster avses alla former av system som tillhandahålls över internet i stället för att finnas lokalt i en dator.

– Det har aldrig varit enklare att starta och driva företag, tack vare de digitala arbetsverktyg som finns i dag. Företag som digitaliserar sina processer kan fokusera på sin egentliga verksamhet och blir samtidigt mer motståndskraftiga mot kriser i samhället, konstaterar Helene Struthers.

Verksamheter med en hög digitaliseringsgrad har högre lönsamhet per anställd jämfört med företag som är mindre digitaliserade. Det visar Vismas Digitaliseringsindex som sedan 2016 mäter hur långt svenska företag kommit i sin digitalisering av de vanligaste ekonomiska processerna.

Trots pandemin blev 2020 ett rekordår sett till antal nystartade företag. Under året registrerades 73 500 företag i Sverige, en ökning med 14 procent jämfört med 2019. Så många nyregistreringar har aldrig skett under ett enskilt år enligt Bolagsverkets statistik, som sträcker sig till 1984. I Sverige finns i dag omkring en miljon företag, varav merparten är små bolag med upp till nio anställda.

5 digitala tips till småföretagare:

1. Skaffa en hemsida. Hemsidan är startpunkten och en förutsättning för företagets digitala närvaro, en snabb och enkel första insats.

2. Starta en webbshop. Att gradvis ställa om till digital försäljning kan ge möjlighet att sänka kostnader genom att slippa ha en fysisk butik eller dra ned på öppettiderna.

3. Sökmotoroptimera. Öka dina chanser att synas för alla som gör en Google-sökning på produkter eller tjänster som är relevanta för ditt företag.

4. Registrera dig på Google MyBusiness. Gör ditt företag synligt i lokala Google-sökningar, med bland annat recensioner, vägbeskrivning, telefonnummer och öppettider.

5. Sköt redovisningen i molnet. Att flytta sin administration till en internetbaserad tjänst ger fördelar som geografiskt oberoende, automatisk säkerhetskopiering och att fler kan jobba i samma dokument samtidigt.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.