Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Viktigt med sammanhang där ledaren får chilla

Ledarskap Nyckeln till framtidens hållbara tillväxt är människan; alla unikt olika. Det handlar om att få tillgång till alla delar av sig själv, även de som stängs av när vi är i stress – exempelvis vår frontallob, där vårt logiska tänkande sker. Det menar Anna Sanderoth Vilkas, aktuell med boken Chilla, din guide till framtidens ledarskap.

Viktigt med sammanhang där ledaren får chilla
Boken bygger på Anna Sanderoth Vilkas erfarenhet bland annat från en internationell karriär som HR-direktör och International Change Manager.Foto: Petra Björstad

Anna Sanderoth Vilkas har sett alldeles för mycket av destruktiva företagskulturer och narcissistiska ledare som bidrar till ohälsa. Undersökningar visar att hela 26 procent av de kvinnliga cheferna och 28 procent av manliga chefer mår psykiskt dåligt när de tänker på jobbet.

Boken bygger på Anna Sanderoth Vilkas erfarenhet bland annat från en internationell karriär som HR-direktör och International Change Manager. Idag är Anna vd och en av ett fåtal mastercertifierade coacher i Sverige och har även undervisat hundratals personer i coachande ledarskap. Resan till att verkligen våga säga att det bästa du kan göra är att chilla dig till framgång har inte varit spikrak. Nu är Annas mission att skapa sammanhang där människor får uppleva flow, känna tillit och uppleva sin egen potential.

– Sammanhang där man får chilla helt enkelt! Det är där vi vill vara.

När vi chillar ökar vår kreativitet, vårt lösningsfokus och vår förmåga att se möjligheter. Vår förmåga att se till helheten och arbeta mot långsiktiga mål ökar också. Den stressbetingade rädslan att misslyckas ersätts av lusten att lyckas. Vår förmåga att känna fokus, engagemang och glädje sprider sig långt utanför vår egen kropp. Vi lyckas med det när vi utformar våra företag på ett sätt som matchar vår hårdvara och operativsystem,  det vill säga hjärnan och dess sätt att fungera. Hur det än är, så är det mycket roligare att ha kul än att ha tråkigt, glädje ger energi och smittar av sig i vida cirklar.

Större delen av livet har Anna själv levt som högpresterande. Lätt att manipulera gjorde hon vad som helst för att klara det omöjliga. Hon satte en ära i att hålla fokus på målet, ingenting skulle knäcka henne och för att skydda sina medarbetare kunde hon ta hur mycket skit som helst. Till slut sov Anna i snitt två timmar per natt och hade blivit en tillgänglighetsnerd. En tidig morgon, 2006, i köerna på E6:an kom tunnelseendet, förlorad känsel i ansiktet, armarna och eko i öronen. Anna lyckades ta sig till en läkare som konstaterade panikångest.

– Jag bad så hemskt mycket om ursäkt för att jag upptog läkarens tid i onödan. Där smygstartade min resa mot Chilla. Jag började lägga ett pussel som fick mig att verkligen stanna upp och fundera över vem jag vill vara och hur jag vill leva. Det är det bästa jag gjort, en vändpunkt.

I Sverige har 99,82 procent av företagen färre än 200 anställda. I företag med färre än 50 medarbetare skapas fyra av fem jobb enligt undersökningar som organisationen Företagarna har genomfört. Det finns en otrolig potential i de små och medelstora företagen i Sverige.

– Den potentialen vill jag hjälpa till att ta fram, säger Anna Sanderoth Vilkas.

Boken Chilla, din guide till framtidens ledarskap ges ut av Lassbo förlag.

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.