Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Finns det inget jobb där man kan chilla lite?

HR & Arbetsmiljö I handledaren Rafael Pimentas nya bok ”Finns det inget jobb där man kan chilla lite?” går han på djupet med frågan varför så många människor mår dåligt på sina jobb, när det borde vara tvärtom?

Finns det inget jobb där man kan chilla lite?
I boken ”Finns det inget jobb där man kan chilla lite?” vill författaren Rafael Pimienta få läsaren att reflektera över sin egen situationFoto: Oskar Omne

Tempot i arbetslivet är ofta högt och vi dras mellan krafter som kan vara svåra att förstå sig på. I boken ”Finns det inget jobb där man kan chilla lite?” vill författaren Rafael Pimienta få läsaren att reflektera över sin egen situation – för att i framtiden kunna använda insikterna i sitt arbete.

– Vid en familjemiddag hemma diskuterade jag och min fru arbetslivet tillsammans med våra barn. Att skaffa sig en utbildning för att öka sina chanser att kunna välja arbete, att visa framfötterna och arbeta hårt samt visa engagemang och ambition var de tunga tegelstenarna vi ”slängde upp på bordet”. Efter en stund sa sonen: ”Pappa, finns det inget jobb där man kan chilla lite?”

Den kommentaren satte igång Rafael Pimentas tankar. Vad är meningen med att jobba, om man ska försöka se det från arbetstagarens håll?

– För en del är arbetet kanske bara ett ”kneg”. För andra kan det vara ett sätt att förverkliga sina drömmar. Förr i tiden var arbetet mer förutsägbart. Om man bara utbildade sig och jobbade hårt kunde man komma långt här i livet. Idag är det inte lika enkelt, säger han.

Boken är indelad i tre delar. Den första delen handlar om några utgångspunkter för ett friskare och mer hälsosamt arbetsliv – för alla. Vi behöver en stadig bas i vår strävan efter att kunna hantera våra arbetsuppgifter, men också utvecklas.

Den andra delen handlar om olika fenomen och företeelser man som arbetstagare kan råka ut för. Den tredje delen – kort men kärnfull – är en beskrivelse av arbetslivet som en metafor där det gäller att navigera rätt i tillvaron.

Rafael Pimenta har under sina uppdrag på arbetsplatser slagits av hur människor kan arbeta sida vid sida men ha helt olika inställningar till sitt jobb.

– Tanken är att fler måste börja bli mer friska av arbetet, inte sjuka. Inte heller är det godtagbart att arbetsgivare som inte organiserar en hälsosam och hållbar arbetsmiljö, för att sedan skicka räkningen till skattebetalarna när människor faller ifrån. Det är inte okej!

Rafael Pimenta har arbetat sedan början på 2000-talet som egen företagare och konsult inom ledarskap och organisering. Tillsammans med Mårten Sallander driver han företaget Reframe Consulting.

Han har varit officer med ansvar för utbildning av krigsförband och dessutom hunnit med många olika ledarskaps- och utbildningsuppdrag inom Försvarsmakten.

”Finns det inget jobb där man kan chilla lite?” ges ut av bokförlaget Hoi.

Karriär

Strategi & målstyrning

Inspiration

Ledarskap & styrning

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Vd-tidningen sparar mina uppgifter.
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.