nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Vad är okej att säga och göra på arbetsplatsen?

Prevent har i samarbete med arbetsmarknadens parter tagit fram en ny bok ”Jobba praktiskt mot kränkande särbehandling” som ger kunskap och praktiska tips för att skapa en arbetsmiljö fri från kränkningar.

Att behandla varandra schysst på jobbet är grunden för ett bra arbetsklimat och arbetsgivaren har ett ansvar att förebygga kränkningar. Men många arbetsplatser är osäkra på hur de ska göra. Därför fyller den nya handboken ett stort behov, menar Johan Mellnäs, projektledare på Prevent.

– Kränkande särbehandling och mobbning är tyvärr inte ovanligt, och förmodligen är det den del av den organisatoriska och sociala arbetsmiljön som företagen har mest frågor om, säger han.

Läs mer: 5 tips för att förebygga kränkande särbehandling

Enligt Arbetsmiljöverkets statistik har nio procent av alla svenskar blivit utsatta för vuxenmobbning på sina arbetsplatser.

”Jobba praktiskt mot kränkande särbehandling” är en handbok för chefer som saknar de kunskaper som föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö kräver. Boken förklarar vad som kan vara orsaker till kränkningar, vilka konsekvenser de kan få och hur de kan förebyggas och hanteras. Den ger exempel på hur till exempel fördomar, otydlighet, stress och konflikter kan göra att människor utesluts ur arbetsgemenskaper, bland annat genom att ge läsaren en inblick i vad som händer på ett fiktivt företag. Boken tipsar även om diskussionsfrågor och kan användas som utbildningsmaterial, vid introduktion av nyanställda eller som uppslagsbok.

Läs mer: Ny bok med verktyg för att hantera mobbning

– Det här materialet är ett stöd i vardagen för alla som jobbar med arbetsmiljö. Den är till både för den som kan en del men som behöver hjälp i det praktiska arbetet och för den som ännu inte kan så mycket, berättar Johan Mellnäs.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Extra semester till de som tränar

Sjukfrånvaron sjönk med 30 procent när personalen hos Bostads AB Mimer i Västerås erbjöd extra semester om de tränade. Detta erbjudande fick de för två år sedan och utvärderingen talar sitt tydliga språk. Personalen har blivit friskare. 

Den svåra konsten att delegera

Psykologen Frans Kocken, som har sina rötter i Nederländerna och som sedan 2006 arbetar som organisationskonsult i Sverige, har sett många exempel på företag där vd:n inte delegerar tillräckligt mycket utan istället väljer att göra alltför mycket själv. Han har många tips att förmedla till vd:ar som brottas med detta problem.

Ökad efterfrågan på rådgivning

Idag lägger var tredje redovisningsbyrå i Sverige mer tid på rådgivning än för två år sedan och ännu fler tror att efterfrågan på rådgivning kommer att fortsätta öka. Samtidigt har varannan byrå inte vidtagit några åtgärder för att möta utvecklingen, visar en färsk undersökning från Visma.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här