Tiden är vd:ns viktigaste tillgång – 3 sätt att spara på den

VD-rollen En vd:s kalender gapar sällan tom. Styrelse, medarbetare, investerare, partners – alla gör anspråk på vd:ns tid, med vitt skilda behov. Hur gör man plats för sina egna prioriteringar? Här är tre tips.

Tiden är vd:ns viktigaste tillgång – 3 sätt att spara på den
Foto: Stock Adobe

Som vd måste du kunna säkerställa att också dina prioriteringar får ta plats, och inte åsidosätts till förmån för alla andras. Jeff Kindler, före detta vd för Pfizer, skriver i affärstidningen Fast Company om tre sätt för vd:n att spara på sin värdefulla tid.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

1. Sätt din agenda

Vd-agendan ska inte bestå av företagets alla mål och initiativ. Nej, den är ett uttryck för dina personliga prioriteringar för en bestämd tid. Och den ska tala om exakt hur mycket tid du behöver avsätta för varje prioritering, för maximal effektivitet. Hårdraget är det få mål som är både viktiga nog och uppnåeliga inom en överskådlig framtid, och som därför bör stå på vd:ns att göra-lista. Ett knep är att lista dina topp tio prioriteringar för det kommande året, och sedan stryka de sista sex, sju. Gör sedan ett stresstest på de återstående punkterna, genom att fråga dig själv:

  • Kommer detta mål på ett meningsfullt sätt påverka hela bolagets framgångsresa?
  • Är det möjligt att delegera eller kräver det vd:ns personliga engagemang?

2. Ge dig själv en reality check

När agendan är satt är det dags att stämma av mot verkligheten. Hur väl överensstämmer din faktiska tidsanvändning med det som står på listan? Kanske möts du av en slående missmatch.

För att komma till rätta med den, kan det vara en god idé att kontinuerligt utvärdera kalendern visavi verkligheten. Antingen på egen hand, eller med hjälp av en nära medarbetare. Fråga dig själv regelbundet: Använder jag en betydande del av min tid för att göra sådant som bara jag kan och som kommer att bidra ekonomiskt till bolagets framgång?

3. Hantera tiden med framförhållning

Nu har du gjort ett schema och förstått hur du i praktiken använder tiden. Nästa steg är att planera med framförhållning, förslagsvis så här:

  • Avsätt en viss andel av din tid – säg 30-40 procent – åt alla berörda parter. Fördela sedan tiden mellan dem.
  • Kommunicera tydligt vad varje enskild part kan förvänta sig av dig i tid räknat, per månad eller år till exempel.
  • Gör rum för ostrukturerat tänkande. Det kan betyda att du inte är bokningsbar, för dig själv eller någon annan, mellan sju och nio på morgnarna. Ägna dig åt strategisk reflektion.
  • Avsätt tid för att ta hand om dig själv. Alla växer som människor av att ta hand om sin hälsa och sin familj.

Och så ett par påminnelser…

Att upprätthålla kontroll över sin tid kräver effektiv delegering. Se till att du omger dig av rätt personer på rätt positioner, och att de känner sig trygga i att fatta beslut. Om rutinärenden ständigt hopar sig på ditt bord är det ett tecken på att ditt team inte känner sig tillräckligt väl utrustade, eller att de inte tror sig ha tillåtelse att agera självständigt.

Hur viktigt det än är att hålla sig till prioriteringarna, måste du behärska viss flexibilitet. Nyckeln är att kunna skilja på verkliga nödsituationer och mer rutinmässiga situationer som inte kräver omedelbar uppmärksamhet.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.