nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Christina Stielli Foto: Kristian Pohl

Svenskarna vill inte ha konflikträdda chefer

En ny undersökning visar att den chefsegenskap som anställda stör sig mest på är konflikträdsla, följt av inkompetens och för stort kontrollbehov.

Andra saker som kommer fram i YouGov-undersökningen som är framtagen av arbetsglädjeexperten Christina Stielli är att endast 1 av 5 yrkesverksamma svenskar idag har sitt drömjobb och om möjligheten fanns skulle 4 av 10 svenskar byta jobb. Bland kollegor stör sig knappt hälften på för mycket gnäll.

Resultaten visar att de tre viktigaste aspekterna för att trivas på sin arbetsplats är bra lön, meningsfulla arbetsuppgifter och den egna pliktkänslan. Hela 90 procent av svenskarna tycker också att det är viktigt att ha roligt på jobbet och nyckeln till glädje på arbetsplatsen anses vara ett socialt samspel bland engagerade och jobbmotiverade kollegor.

Läs mer: Konsten att hantera konflikter

– Alla på jobbet har ett gemensamt ansvar att det blir en god arbetsmiljö. Alla från högsta chefen till de längst ner på kedjan, säger en respondent i undersökningen.

Vissa beteenden hos chefer och kollegor kan vara ett hinder mot att uppnå en välmående arbetsplats. Konflikträdsla är en chefsegenskap som varannan yrkesverksam svensk stör sig på och nära 5 av 10 stör sig på brist på kompetens hos en chef. Bland kollegor är det istället gnäll, för mycket skitsnack och kollegor som inte når upp till den egna effektiviteten som svenskarna stör sig mest på. Varannan yrkesverksam har kollegor som gnäller ganska eller väldigt mycket och vanligaste följden av detta är nedstämdhet, irritation samt tappad lust att göra ett bra jobb.

Läs mer: Tjäna på att ta tag i konflikterna

– Nedstämdhet och irritation samt olust inför att göra ett bra jobb är väl varje arbetsgivares mardröm? Att detta då uppstår på grund av gnäll borde göra att alla tar ansvar för att minimera eller helt enkelt stoppa gnället. Jag brukar rekommendera gnällfria zoner, berättar Christina Stielli.

För 1 av 4 yrkesverksamma svenskar är ständig stress och brist på hjälp de största hindren för att inte gå till jobbet på morgonen. Hela 1 av 3 svenskar brukar ha ångest inför jobbet och många som någon gång har jobbrelaterad ångest menar att ångesten beror på övermäktig arbetsbörda. Dålig stämning på jobbet är den näst vanligaste orsaken till ångest inför jobbet.

Fler nyheter

Fokus på värderingar kan vara läpparnas bekännelse

En ny undersökning visar att trots att majoriteten av cheferna i olika organisationer anger att värderingar är grunden i verksamhetskulturen och en av de viktigaste faktorerna när de anställer och vidareutvecklar medarbetarna hanteras oftast arbetet utan strukturerade processer eller objektiv hantering. Arbetet sker istället baserat på magkänsla, med få inslag av fakta.

Akta dig för chefer som skriker åt sina barn

Krönika

Brukar du notera hur människor behandlar, pratar med eller pratar om, sina barn? Det kan vara en god indikation på med vilket anslag de också bemöter, eller kommer att bemöta, sina medarbetare. Föräldraskap är intimt förknippat med ledarskap. Föräldraskap ÄR i många dimensioner ledarskap. Skillnaden ligger kanske i att i föräldraskapet lägger man oftare bort […]

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här